Argentinië en Chili (2016)

Klik deze link voor het fotoalbum.
Klik deze link voor de TopPics.

kaart-argentinie

Argentinië is, na Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia, Paraguay, Brazilië en Uruguay. Via de Andes grenst het, over een afstand van enkele duizenden kilometers, aan Chili.

Aan het begin van de 15e eeuw is Argentinië door Europeanen ontdekt toen een vaarweg werd gezocht van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan. In 1536 stichtten de Spanjaarden, aan de monding van de Rio de la Plata, de stad die nu Buenos Aires heet en werd het land een kolonie van Spanje. Door de kolonisatie zijn veel inheemse volkeren, al dan niet met opzet van Spanje, verdwenen.
Bekende recente feiten in de geschieden van Argentinië zijn de militaire dictatuur en de verloren oorlog met Groot-Brittannië over de Falkland eilanden. Vanaf 1983 heeft Argentinië een democratisch gekozen regering. De meest bekende persoon uit Argentinië is Eva Péron, ook wel Evita genoemd  (1895 – 1974), zij was getrouwd met de toenmalige president Juan Péron. Historici zijn het er over eens dat in de geschiedenis van Zuid-Amerika niemand haar invloed heeft geëvenaard. Evita wordt door de meeste Argentijnen als een heilige aanbeden.

Argentinië beschikt over veel natuurlijke hulpbronnen, een hoogopgeleide bevolking, een op de export gerichte landbouwsector en een goed ontwikkelde industrie. Vanaf het begin van dit decennium is de economie, na een sterke opleving in de jaren daarvoor, in een recessie geraakt. Momenteel komt men langzaam uit die recessie.

Argentinië is een groot land met een relatief geringe bevolkingsdichtheid. Grote delen van het land vormen een woestijn, zoals in Patagonië, of hebben bergen (Andes). Door de altijd waaiende sterke wind en de kou kan in Patagonië nauwelijks iets groeien; er wonen ook weinig mensen. Van de ruim 43 miljoen inwoners; wonen er ongeveer 3 miljoen in Buenos Aires. Het grootste deel van de bevolking heeft een Italiaanse afkomst, daarna Spaans en daarna Duits. De voertaal is Spaans.

Ik heb in november en december 2016 een reis gemaakt van bijna 4 weken in schitterend Argentinië en ook nog een nationaal park, Torres del Paine, in Chili bezocht. Ik reisde van Buenos Aires, door Patagonië en de Andes. naar Tierra del Fuego (Vuurland) in het uiterste zuiden. Tijdens de reis heb ik foto’s gemaakt die een indruk geven van het grootstedelijke Buenos Aires, de pampa’s en de Andes. De foto’s zijn in een album geplaatst. Voor een snelle blik op Argentinië kan je, door het aanklikken van TopPics, de hoogtepunten en de mooiste foto’s zien.

Klik deze link voor het fotoalbum.

Veel kijkplezier
Ryoma

Reacties zijn gesloten.