China (2004)

Klik deze link voor het fotoalbum.
Klik deze link voor de TopPics.

Vrij vroeg in de wereldgeschiedenis werd China een verenigd land met een sterke ontwikkeling op het gebied van kunst en wetenschap. De eerste dynastie zou al rond 2200 v. Chr. zijn ontstaan. In 221 v. Chr. Kwam keizer Qin Shi Huangdi, aan de macht. Hij liet het Terracottaleger en de Chinese muur bouwen. Na vele dynastieën en heel veel keizers nam onder de laatste dynastie, de Qing-dynastie, de invloed van de westerse koloniale machten toe. In de 19e eeuw leidde de smokkel van opium door de Britten tot de opiumoorlog die de Britten in 1860 wonnen. In het vredesverdrag dat volgde moest China afstand doen van Hong Kong. In 1911 is de laatste keizer afgezet en werd de Republiek China uitgeroepen. Mongolië en Tibet verklaarden zich toen onafhankelijk (in 1950 is Tibet weer door China ingelijfd) en vervolgens brak er ook nog een burgeroorlog uit tussen nationalisten en communisten. Deze burgeroorlog werd door de tweede Wereldoorlog onderbroken, daarna weer voortgezet, en in 1949 gewonnen door de communisten onder leiding van Mao Zedong. Mao riep vervolgens de Volksrepubliek China uit en begon de zogenaamde culturele revolutie. De nationalisten vluchtten naar Taiwan en stichtten hun eigen republiek. De culturele revolutie bracht China aan de rand van de afgrond. Na het overlijden van Mao in 1976 is de culturele revolutie beëindigd en is China begonnen aan een wederopbouw. Toen zijn ook de betrekkingen met de westerse wereld verbeterd en is de armoede grotendeels verdwenen.

China telt ruim 1,3 miljard inwoners, dat is ongeveer 20% van de wereldbevolking. De bevolking bestaat voornamelijk uit Han-Chinezen; er zijn daarnaast ruim 50 etnische groepen van minderheden. Meer dan de helft van de Chinezen werkt in de landbouw en de rest in de handel en industrie. Vanaf de jaren 70 is China sterk geïndustrialiseerd en is inmiddels de fabriek van de wereld geworden. Ruim de helft van de bevolking woont in steden waarvan Shanghai, met 23 miljoen inwoners, de grootste is.

In 2004 reisde ik een maand door China. Ik bezocht onder andere het tereracottaleger in Xian, de 71 meter hoge buddha in Leshan, de panda’s in Chengdu, de verboden stad in Beijing en meerdere steden, natuurgebieden en tempels.
De foto’s staan in een album. Voor een snelle blik op China kan je, door het aanklikken van TopPics, de hoogtepunten en de mooiste foto’s zien.

Klik deze link voor de foto’s.

Veel kijkplezier
Ryoma

Reacties zijn gesloten.