Schiedam

Kaart Schiedam

Klik deze link voor het fotoalbum.
De stad Schiedam, bijna 80.000 inwoners in 2022, ligt tussen Rotterdam en Vlaardingen; aan de Schie en aan de Nieuwe Maas.

Schiedam ontstond, net als Rotterdam, aan de monding van de Schie. In de 11e eeuw werd door de heren van het ambacht Mathenesse een dam in de Schie aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247 kreeg Aleid van Holland het oostelijke deel van de dam in bezit. De dam trok handelsactiviteiten uit Delft, Leiden en Haarlem aan. Het plaatsje dat toen ontstond kreeg al snel stadsrechten. Aleid van Holland heeft een kasteel “Huis te Riviere” bij de dam laten bouwen; restanten van dit kasteel zijn nog altijd, naast het stadskantoor in het centrum, te zien .
In de vijftiende eeuw bloeide de devotie op rond de nu heilige Liduina, die in Schiedam leefde en stierf. De stad kreeg ook nog betekenis door de haringvisserij.
Een stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte in de 18e eeuw de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerijen mogelijk. In die periode zijn ook de nu nog bekende hoge molens gebouwd. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd de Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie is met bekende namen als De Kuyper, Notaris en Ketel 1 nog steeds in Schiedam aanwezig.
In de twintigste eeuw groeide in Schiedam de scheepsbouw (onder andere Wilton-Fijenoord), maar deze bedrijfstak is daarna ook weer verdwenen. Momenteel zijn er diverse grote offshore constructiebedrijven als Huisman en Damen, aan de kades van de Maas gevestigd.

Schiedam is vooral een forensengemeente en heeft zich in de afgelopen jaren op bescheiden schaal ontwikkeld als toeristische trekpleister. In de historische binnenstad vind je, naast de oude havens met klassieke panden, ook zes molens uit het jenevertijdperk.
Schiedam heeft meerdere oude stadsparken. Bekend zijn De Plantage, het Wilhelminapark en het Volkspark.

Voor fotografen is Schiedam een belevenis; altijd is er wat te fotograferen. De havens, de parken, het oude centrum en de diverse musea zijn allemaal de moeite waard.
Ik woon sinds 1998 in Schiedam en heb de kans gekregen om veel mooie plekjes op de foto te zetten.
Klik deze link voor het album maar, vergeet ook niet om de andere informatie over Schiedam op deze site te bekijken.

Geniet van Schiedam
Ryoma

Reacties zijn gesloten.