Jamaica (2014)

Klik deze link voor het fotoalbum.
Klik deze link voor de TopPics.

Kaart Jamaica

De Azoren is een Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan. De negen eilanden liggen ongeveer 1500 kilometer van het vaste land van Europa.

Jamaica ligt in de Caraïbische Zee even ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola. Jamaica is lid van het Gemenebest en koningin Elizabeth II is het staatshoofd. Jamaica is een Constitutioneel Koninkrijk en heeft een parlementaire democratie.

In 1494 werd Jamaica door Christoffel Columbus ontdekt; de Spanjaarden lieten er Afrikaanse slaven komen. De lokale indiaanse bevolking, de Arawaks, werd uitgeroeid door een combinatie van besmettelijke ziektes, slavernij en oorlog. In 1655 is Jamaica veroverd door de Engelsen; de Spanjaarden vluchtten en lieten hun slaven achter op Jamaica. De slaven zijn de bergen ingetrokken en bouwden daar een nieuw bestaan op. Ze staan bekend als de Maroons.

Jamaica heeft ca. 2,8 miljoen inwoners waarvan er bijna 700.000 in de hoofdstad Kingston wonen. 95% van de bevolking is van Afrikaanse afkomst. De bevolking is voor een groot deel Anglicaans christelijk. De officiële taal is Engels maar een meerderheid van de bevolking spreekt het Jamaicaanse Patois; een Creoolse taal.
De belangrijkste exportproducten van Jamaica zijn bauxiet, aluinaarde, suiker, bananen en rum. Ook komen jaarlijks ruim 1 miljoen toeristen op bezoek.

Door de vele regen die er op Jamaica valt is het eiland bijzonder groen en kom je overal watervallen tegen. Het Engelse vind je terug in de mooi aangelegde botanische tuinen, landhuizen en de koloniale gebouwen in de hoofdstad.
Vanwege het tropische klimaat en het feit dat er goed Engels gesproken wordt is Jamaica geliefd bij de toeristen. Bekende badplaatsen zijn Montego Bay en Ochio Rios. Bezienswaardigheden zijn de botanische tuinen, de Dunn Rivers Falls, Kingston en de Green Cave.

In januari 2014 was ik 10 dagen in Ochio Rios en heb excursies gedaan naar Port Antonio, de Blue Mountains en enkele botanische tuinen. Uiteraard is ook het museum van Bob Marley in Kingston bezocht. De foto’s staan in een album. Voor een snelle blik op Jamaica kan je, door het aanklikken van TopPics, de hoogtepunten en de mooiste foto’s zien.

Klik deze link voor het fotoalbum.

Veel kijkplezier
Ryoma

Reacties zijn gesloten.