Bouwplaats Dirkzwager, Schiedam

Aan het einde van de 18e eeuw, vond je ruim 360 jeneverbranderijen in Schiedam. In de 20e eeuw liep de vraag naar jenever sterk terug; uiteindelijk bleven vier grote productiebedrijven over. Dat waren: Nolet (opgericht in 1691; produceert o.a. Ketel 1 wodka), De Kuyper (opgericht in 1695; produceert o.a. Peachtree likeur en Rutte Gin), Herman Jansen (opgericht in 1777; produceert o.a. Notaris Jenever en Sonnema Berenburg) en Dirkzwager (opgericht in 1879 en bekend van o.a. de Floryn en Legner jenevers).

Met Dirkzwager is het niet goed afgelopen; na enkele overname-avonturen ging het bedrijf in 2016 failliet. Wat in Schiedam achterbleef was een verouderd industriecomplex. Op het Dirkzwagerterrein zijn nu de voorbereidingen gestart voor de bouw van woningen met behoud van enkele mooie oude gebouwen.

De foto. Het terrein wordt bouwrijp gemaakt. De voorgrond en het midden van de foto zijn gevuld met objecten (machines, puin en zand) die de aard van de werkzaamheden weergeven. Rechts een oude loods en op de achtergrond molen de Noord en molen de Palmboom.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.