Schoolgebouw Schravenlant, Schiedam

Ik volg een fotografiecursus over het stedelijk landschap. De huiswerkopdracht van deze week was: schoolgebouwen fotograferen in de stijl van de ‘New Topographics‘.
Een groep fotografen, die zich de New Topographics noemde, kwam begin jaren 70 van de vorige eeuw met een nieuwe vorm van stedelijke landschapsfotografie. De foto´s waren vaak in zwart-wit en saai. Het heeft ruim 10 jaar geduurd voordat het grote publiek hun werk ging waarderen. Nu hangen de foto´s in musea.

Voor dit fotoproject koos ik, het ligt voor de hand, voor mijn eigen stad Schiedam. Op de gemeentelijke website is ruim voldoende informatie over scholen en hun locaties te vinden. Ik vond ook nog enkele schoolgebouwen die een andere bestemming hebben gekregen. Alles is op een kaart aangetekend en na drie rondjes fietsen waren alle locaties vastgelegd. Het was een verrassing om op plaatsen te komen waar ik het bestaan niet van kende.

De foto. Naast het splinternieuwe gebouw van het Schravenlant Lyceum staan nog een aantal houten noodgebouwen uit de vijftiger jaren. Dus niet alleen de foto is in stijl maar het past ook in het beoogde tijdsbeeld. Zoals de bedoeling was; de foto is in zwart-wit met enige vergeling. Continu liepen mensen in en uit de school; ze kwamen op de foto maar die is nu wel minder saai.

Meer informatie over het project.
Meer foto’s van schoolgebouwen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.