BalPol III, TU Delft

De campus van een universiteit is, vanwege vaak tot de verbeelding sprekende gebouwen, interessant voor architectuurfotografie.

Op het terrein van de TU Delft staat de architectonisch wat minder tot de verbeelding sprekende studentenflat BalPol III. Door de hoogte en de witte gevel trekt dit gebouw wel de aandacht.

De foto. Als je dicht bij een hoog gebouw staat past dat niet op de foto. Op een afstand van ruim 500 meter past het plaatje wel. Door het gebruik van een telelens vervlakt wel de omgeving omdat iedere vorm van diepte verdwijnt.

Cruyff Court, Schiedam

Bewegen is belangrijk om fit te blijven; daarvoor worden onder andere voorzieningen in de openbare ruimte aangelegd. Als voorbeeld vind je in Schiedam fitnesstoestellen langs de Nieuwe Maas, een hardlooptraject in het Beatrixpark, speeltuinen op meerdere pleinen en een gloednieuw Cruyff Court in het park onder aan de Vlaardingerdijk.

Een Cruyff Court is een klein voetbalveld van kunstgras en wordt gerealiseerd door de Johan Cruyff Foundation. Het is een plek waar kinderen kunnen sporten en bewegen. Er zijn inmiddels, ook buiten Nederland, bijna 300 van deze veldjes aangelegd. Op 10 juli is het Cruyff court geopend.

De foto. De zon moest over de lengte van het veld staan zodat harde schaduwen worden voorkomen. Ook wilde ik geen sporters in beeld, dat trekt de aandacht weg van de architectuur van het veld en de omgeving. De foto is vroeg in de ochtend genomen.

Nog enkele foto’s van het Cruyff court.

Licht in donker Sterrebos, Schiedam

In stedelijke gebieden is ook ruimte nodig voor natuur en recreatie. Vaak zijn natuur en recreatie goed te combineren. Voorbeelden daarvan zijn: fietsen in de polder, varen op het kanaal en wandelen door het bos. 

Het Sterrebos in Schiedam West heeft meerdere mogelijkheden. Naast wandelen door het groen kan je eendjes voeren in de vijver, skaten over de paden en kinderen laten ravotten op speeltoestellen; bij mooi weer kan je op grasveldjes zonnen. 

De foto. Het was koel, regenachtig en donker in het bos. Op het veldje tussen de bomen valt net wat licht; een contrastrijk en zomergroen plaatje is het resultaat.

Kasteel Vorden

In de Achterhoek, de omgeving van Doesburg, Doetinchem, Lochem, Zutphen en Vorden, liggen meer dan 30 kastelen en buitenplaatsen. Bekende kastelen zijn Hackfort, Ruurlo en Vorden.

Kasteel Vorden dat in 1315 in openbare stukken voor het eerst is vermeld, was in bezit van de gemeente Vorden en werd in 2004, in deplorabele staat, verkocht aan een particulier. Die heeft het kasteel, van buiten en van binnen, gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De huidige eigenaar woont, met gezin, nu wel in een soort museum; het kasteel is te bezoeken.  

De foto. Bezoekers komen binnen via een achteringang; toevallig staan de hortensia’s in bloei en dat maakt de entree erg mooi.

Meer foto’s van de kastelen en de omgeving van Lochem en Vorden.

Expositie De Zilveren Camera, Lochem

In Lochem, dat in 1233 stadsrechten kreeg, zijn het oude stadhuis, de woningen in de Bierstraat en de Gudulakerk de meest aansprekende monumenten. De kerk wordt gebruikt voor erediensten en vieringen. Daarnaast wordt de kerk gebruikt voor bijeenkomsten en culturele activiteiten, waaronder tentoonstellingen.

Momenteel is de foto-expositie van De Zilveren Camera 2023 in de kerk te bekijken. De Zilveren Camera is een Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie. Fotojournalisten die in Nederland werken kunnen zich voor deelname aanmelden. Een selectie van de meest prijswaardige foto’s hangt in de kerk.

De foto. Een serie foto’s met als thema Minister President Mark Rutte; nu actueel omdat hij in juli aftreedt. De focus is op het tableau met de MP. De overige tableaus heb ik, net als de kerk, omgezet in zwart-wit.

Meer foto’s van de expo en van Lochem.

Tentoonstelling tijdens renovatie Museum Boijmans, Rotterdam

Museum Boijmans van Beuningen, het grootste museum van Rotterdam, wordt gerenoveerd. De renovatie, gestart in 2019, omvat onder andere: asbestsanering, luchtbehandeling, beveiliging en meerdere bouwkundige aanpassingen. Het project gaat ruim 200 miljoen Euro kosten en is naar verwachting in 2029 gereed.

Dit jaar, 2024, bestaat Boijmans 175 jaar. Het jubileum wordt gevierd met een bijzondere tentoonstelling in het gesloten, deels gestripte en verbouwde, museumgebouw. Via een geplande route kan je, met een veiligheidshelm op, kunstobjecten bekijken die in een aantal gevallen speciaal zijn gemaakt voor deze tentoonstelling.

De foto. Het uitgangspunt was, in één foto, de renovatie, een kunstwerk en iemand met een helm op die de kunst beleeft, te laten zien.

Meer foto’s van Museum Boijmans van Beuningen.

Station Assen

Een belangrijke toegang tot een stad is het treinstation. De stationsomgeving is doorgaans zo ingericht dat je met alle mogelijke vervoersmiddelen een goede aansluiting hebt op de trein. Je kan er lopend komen, met de bus, metro of tram, met een taxi, auto of de fiets, met een brommer, E-bike, step of een huurscooter.

Stations hebben vaak van een bijzondere architectuur; zo ook het station in Assen, dat in 2018 is gerealiseerd. Het dak van het gebouw is een driehoek die aan één punt schuin wegloopt. Het dak is transparant en de zijkanten van het gebouw zijn van glas.

De foto. De gele dakrand deelt de foto opvallend in tweeën. Door dicht bij de instapeilanden van de bussen te staan lopen de perspectieflijnen van voor naar achter schuin weg. Hierdoor ontstaat diepte in de foto.

Meer foto’s van Assen en omgeving.

Carmen Despierta, door Antonio López, Drents Museum, Assen

In het voormalig nonnenklooster Maria in Campis, in het centrum van Assen, is het Drents Museum gevestigd. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen. Enkele nieuwe toonzalen, in een moderne stijl, liggen onder de openbaar toegankelijke museumtuin; tot 2 juni 2024 was in die zalen een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenaar Antonio López te zien.
 
Antonio López (1936) is volgens kenners de grootste nog levende realistische kunstenaar. Hij maakt schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken die wereldwijd in exposities zijn te zien. In het Drents Museum staan Carmen Dormida (Carmen slaapt) en Carmen Despierta (Carmen is wakker); de beelden zijn twee meter hoog, wegen 850 kilogram en zijn van brons gegoten. Carmen is de kleindochter van de kunstenaar.

De foto. Om de omvang van Carmen Despierta goed te laten zien is ook een deel van de omgeving mee-gefotografeerd.

Meer foto’s van het Drents Museum.