Open dag, Mammoet, Schiedam

Mammoet Heavy Lifting, het grootste hijsbedrijf ter wereld, organiseerde een open dag voor haar relaties. Ook de Schiedamse buurtbewoners waren uitgenodigd om eens achter de hekken te kijken. Op het terrein staat tijdelijk de PTC210-DS, een zogenaamde ringkraan met een hijsvermogen van 3200 ton; het is de eyecatcher van de open dag.

Naast de ringkraan was allerhande materiaal te bekijken dat Mammoet bij haar wereldwijde werkzaamheden gebruikt. Je zag er mobiele kranen, op afstand bestuurde zelfrijdende modulaire transportvoertuigen en hydraulische hefapparatuur.

De foto. Een impressie van de open dag.  Op de achtergrond de ringkraan, links de overdekte werkplaatsen, rechts een constructie die op een schip van het maritieme transportbedrijf Van Oord komt. Op de man, met de gele das en de Mammoet tas, heb ik gewacht totdat hij precies linksonder in beeld kwam.

Meer foto’s van de open dag.
Avondfoto van de ringkraan vanaf de waterkant.

Getijdenpark, Schiedam

De Nieuwe Maas bij Schiedam is grotendeels voorzien van beschermende kades. Hierdoor is het normale gedrag van de rivier, die oorspronkelijke het achterland in liep, aangepast. De Nieuwe Maas lijkt meer op een kanaal, met aanliggende havens, dan op een rivier. Maar er is wel eb en vloed.

Om beter te voldoen aan de Europese norm voor waterkwaliteit kreeg een deel van de Wilhelminahaven een natuurvriendelijke oever zonder kades; een zogenaamd getijdenpark. Vanwege de open verbinding met zee stijgt en daalt het water twee keer per dag zo’n anderhalve meter. Op het droogvallende slib groeien planten die het goed doen op de grens van zoet en zout water; het trekt ook bijzondere vogels aan.

De foto. Tussen de haventerreinen ligt het park; het is eb. Vanwege het sombere weer is er weinig kleur in de foto. Alleen het oranje-gele riet op de voorgrond zorgde voor wat contrast. Daarom is de foto in zijn geheel omgezet naar zwart-wit.

Vervagende kleurvlakken op zwart

In de fotografie worden meerdere disciplines onderscheiden waaronder: architectuur, portret, landschap, dieren, reclame en trouwen. Maar, fotografie is ook te gebruiken voor het maken van abstracte beelden.

Bij abstracte fotografie worden effecten toegepast zoals: beweging, vervorming, onscherpte en verkleuring; hierdoor is het gefotografeerde object vaak onherkenbaar. In de nabewerking (Photoshop) zijn de effecten overigens nog te versterken.

De foto. Deze is bij toeval ontstaan. Tijdens het opbergen van de camera in de tas stond kennelijk de camera nog aan en is de ontspanknop ingedrukt. Een foutje; maar wel met een mooi resultaat.

Afgelopen januari maakte ik enkele abstracte foto’s van ijspatronen.

Droompark, Doetinchem

De Gelderse stad Doetinchem, gesticht circa 833 en stadsrechten in 1236, ligt aan de Oude IJssel en is de grootste stad in de Achterhoek. Doetinchem heeft een regiofunctie vanwege de markt, het winkelaanbod, georganiseerde evenementen en onderscheidende horeca.

Om Doetinchem voor bewoners en bezoekers aantrekkelijker te maken, heeft men in 2022 het ‘Park of Dutch Dreams’ langs de Oude IJssel aangelegd. Het park is 8000 vierkante meter groot en voorzien van wandelpaden en enkele zitjes. Het transformatorhuisje, dat midden in het park staat, heeft men een fraai uiterlijk gegeven. Hierdoor is het nu de blikvanger van het park.

De foto. Gewoonlijk verwijder ik elementen uit een foto als die het beeld te veel verstoren. De felgele hoogspanningsbordjes heb ik niet verwijderd; ze accentueren de werkelijke functie van het gebouwtje.

Meer foto’s van Doetinchem.

Lentebloesembomen, Schiedam

Bomen zijn belangrijk; vooral in een stedelijke omgeving. Ze zijn een parkeerplek voor fietsen, honden gebruiken het als toilet, vogels bouwen er hun nesten en insecten hebben er hun eigen ecosysteem. Maar bomen breken ook het rechte straatbeeld en fleuren straten op.

In de nauwe straatjes van Schiedam-West staan, tussen de parkeervakken, overal kleine boompjes. In de Nicolaas Beetsstraat zijn het echter lentebloesembomen; de hele straat is ieder jaar, 10 dagen lang, lichtroze gekleurd.

De foto. Deze is gemaakt op het eind van een bewolkte dag; het hele beeld is daardoor gelijkmatig verlicht en er zijn dan geen schaduwen.

De Boekenberg, Spijkenisse

Bibliotheken zijn vaak gehuisvest in gebouwen die oorspronkelijk een andere functie hadden. Voorbeelden daarvan zijn een kerk, kantoor, productiehal of herenhuis. Een enkele keer is een gebouw speciaal ontworpen als bibliotheek. De Boekenberg in Spijkenisse is daarvan een voorbeeld.

De Boekenberg heeft een piramidevorm en is 26 meter hoog. In het gebouw zijn terrassen aangelegd met boekenkasten, verblijfsruimtes en studieruimtes. Vanuit het gebouw, waarvan de buitenkant geheel uit glas bestaat, heb je een mooi zicht op de omgeving. De Bibliotheek is ontworpen door Winny Maas; hij is ook de ontwerper van de Markthal en Het Depot in Rotterdam.

De foto. Vanaf een hoger gelegen terras is naar beneden gefotografeerd. Over de breedte zie je boekenkasten die ook als reling functioneren. Tussen de spanten door, die de glasconstructie dragen, zie je het marktplein. Rechtsachter is een studiehoek.

Meer foto’s van De Boekenberg.

Windas, Vlaardingervaart, Vlaardingen

Diverse oude steden van Zuid-Holland hebben een historische vereniging. Deze verenigingen hebben veelal tot doel om de belangstelling voor de geschiedenis van de betreffende stad te bevorderen en ervoor te zorgen dat de aanwezige historische monumenten behouden blijven. De Historische Vereniging van Schipluiden ging, in nauwe samenwerking met diverse instanties, een stapje verder en reconstrueerde in 2023 een ouderwetse windas aan de Vlaardingervaart.

Een windas is het roterende onderdeel van een lier waaromheen een touw of ketting wordt op- en afgewonden. Boerenschuitjes, met melk, boter en kaas voor de markt in Vlaardingen of Delft, werden met de lier over de kade getrokken. In de omgeving van Delfland hebben zo’n 56 windassen gestaan. De oudste, in documenten genoemde, windas is van 1504; de laatste windas verdween in 1884.

De foto. Rechts de Vlaardingervaart met op de achtergrond de stad Vlaardingen. Op de voorgrond de dijk en de windas.

Meer foto’s van de windas.

Loskade, Stationsstraat en Lange Jan, Middelburg

In Rotterdam zijn de Kubuswoningen, de Erasmusbrug, de Markthal, Het Depot, het Centraal Station en de Euromast iconisch. Bijna iedere stad heeft wel zijn eigen architectonische hoogstandjes. In Middelburg is dat de Abdijtoren Lange Jan.

Midden in het centrum, net achter het stadhuis ligt de 900 jaar oude Onze Lieve Vrouwe Abdij. De locatie omvat tientallen geschakelde gebouwen en enkele kerken. De abdij is niet meer in gebruik door monniken; onder andere het Zeeuwse Provinciehuis en het Zeeuws Museum zijn er nu in gevestigd.

De foto. Waar je in Middelburg ook staat; overal zie je de Lange Jan. Bij mijn stadswandeling was de toren regelmatig een extra element in foto’s van een doorkijkje.  

Meer foto’s van Middelburg.