Park van Zocher, Rotterdam

Parken zijn de groene plekjes in een stedelijke omgeving waar je de dagelijkse drukte even kunt ontlopen. In Rotterdam ligt het grootste park rondom de Kralingse Plas; het oudste park, het Zocher Park, ligt naast de Euromast.

Het Zocher Park is ontworpen door de Haarlemse landschapsarchitecten (vader en zoon) Zocher en in 1853 aangelegd. In het park staan bomen van meer dan 100 jaar oud; er zijn vijvers en fraaie tuinen. Ook zijn er diverse horecavoorzieningen. Op zonnige dagen kan het druk zijn in het park.

De foto. Het is eind oktober met temperaturen boven de 20 graden; een zomers tafereeltje in het park.

Meer foto’s van het Park en ook enkele foto’s van het naastgelegen Park Schoonoord.

Nassautentoonstelling, Stedelijk Museum, Breda

De stad Breda is ergens in de 12e eeuw ontstaan. Jan II, die Breda als pandheer voor de hertog van Brabant bestuurde, kocht in 1350 de ‘hoge heerlijkheid Breda’. Jan III, de zoon van Jan II, had een dochter die in 1403 trouwde met een Nassautelg. En zo begon de Nederlandse geschiedenis van de Nassaus.

In het Stedelijk Museum van Breda is een permanente tentoonstelling ingericht over de Nassaus van Breda. Te zien zijn afbeeldingen van de Nassaus, hun gebruiksvoorwerpen, documenten en tekeningen.

De foto. De tentoonstellingszaal is op de vloer, de wanden en het plafond voorzien van het stratenplan van het middeleeuwse Breda. Op de muur hangen Nassauportretten, verder een vrijstaande vitrine met enkele gebruiksvoorwerpen.

Meer foto’s van Breda.

BredaPhoto Festival

Om het jaar wordt in de herfst het BredaPhoto Festival georganiseerd. Nationale en internationale fotografen presenteren hun foto’s op vaak bijzondere locaties zoals: kerken, leegstaande kantoorgebouwen, vervallen industrieterreinen of een mooie lommerrijke laan waar nog een oud bedrijfsspoor ligt.

In de Speelhuislaan, net achter het NS-station, staan tientallen foto’s opgesteld met als thema: ruim 60 jaar nieuwkomers uit alle windstreken die zich gevestigd hebben in Breda.

De foto. Aan beide kanten van het oude spoor staan sokkels met daarop de foto’s; dat het herfst is zal nu niemand ontgaan. Door schaduw van de bomen staan de foto’s niet in de zon, daardoor zijn alle foto’s mooi en gelijkmatig belicht.

Meer foto’s van het festival.

Aeolus, Huisman, Schiedam

De Wiltonhaven in Schiedam is genoemd naar de vroegere scheepswerf Wilton-Fijenoord (1929 en 1999); Wilton was ooit de grootste werkgever van Schiedam. Aan de haven zijn nu wereldwijd werkende maritieme bedrijven gevestigd. Damen, Mammoet en Huisman zijn daarvan de bekendste.

Huisman ontwerpt en bouwt offshore kranen, pijplegtorens, boortorens en offshore windinstallatie apparatuur. Momenteel ligt het 139 meter lange installatieschip Aeolus, van de Nederlandse eigenaar Van Oord, aan de kade voor een reparatie.

De foto. De zon was fel en daardoor krijg je overbelichting op reflecterende objecten. Maak je de foto in zwart-wit, dan is dit niet meer te zien en is het beeld rustiger.

De Schone Slaapster, Reggedal, Hellendoorn

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn is in de voorlaatste ijstijd, ruim 150.000 jaar geleden, ontstaan. Hellendoorn wordt in het westen begrensd door de heuvelrug en in het oosten door het riviertje de Regge.

Langs de Regge is een dal ontstaan met fraaie natuur; dit gebied behoort inmiddels ook tot de Nederlandse nationale parken. Als je vanaf Hellendoorn langs de Regge fietst kom je ’De Schone Slaapster’ tegen; een stalen sculptuur die is gemaakt door de lokale kunstenaar Harry Schutte.

De foto. De Schone Slaapster staat in een bocht langs de Regge. Door voor de foto dicht bij het object te staan, steekt het kunstobject mooi af tegen de felblauwe lucht.

Meer foto’s van Het Reggedal en de Sallandse Heuvelrug.

Gorilla, Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Diergaarde Blijdorp is, met 1,5 miljoen bezoekers per jaar, een van de best bezochte attracties van Nederland. Je kunt in Blijdorp alle vijf de diersoorten (vissen, vogels, reptielen, amfibieën en zoogdieren) in een fraai gereconstrueerde natuurlijke omgeving bekijken.

Van de zoogdieren zijn de gorilla’s, als de grootste mensapen, wel bijzonder. Helaas, na het overlijden van het mannetje Bokito, heeft Blijdorp besloten de gorilla’s naar andere dierenparken te verhuizen; ze passen niet meer bij de plannen voor de toekomstige opzet van de diergaarde. Dit is een mooi, waarschijnlijk laatste, moment om de gorilla’s te bezoeken.

De foto. Het was even wachten totdat de gorilla uit haar hok kwam; ze ging zitten en keek wat om zich heen. Plots zag ze enkele mensen, op een afstand van ruim 30 meter, en staarde die even aan. Toen maakte ik de foto.

Nog enkele foto’s in Blijdorp.

Concert in de Westvestkerrk

Op de Open Monumentendagen waren in Schiedam onder andere: molens, pakhuizen, musea, herenhuizen en kerken te bezoeken. Deze monumenten hebben overigens in de meeste gevallen een andere bestemming gekregen. Ik bezocht enkele monumenten, waaronder de Westvestkerk.

De Westvestkerk is bekend vanwege de unieke akoestiek en wordt al meer dan 25 jaar gebruikt als concertzaal. Jaarlijks worden er tientallen concerten gegeven; veel klassiek, maar ook meer populaire muziek is er te beluisteren.

De foto. Een pianiste speelt een prelude van Chopin op de Steinway vleugel.
Het aanwezige kunstlicht en het vele hout maakt de foto gelig; omzetten in zwart wit zorgt voor een serene sfeer in de foto.

Meer foto’s van de Open Monumentendag.

Fietstrommels, Vlaardingerdijk, Schiedam

De Nederlanders hebben gezamenlijk ruim 24 miljoen fietsen (bron RAI). Voor het stallen van deze fietsen zijn er voorzieningen beschikbaar zoals: fietsbeugels, fietsrekken, fietsnietjes, fietskluisjes en fietstrommels.

In Schiedam staan fietstrommels in voetgangersgebieden, op parkeerplekken voor auto’s of tegen blinde muren. De trommels zijn over het algemeen saai van uiterlijk; op de Vlaardingerdijk heeft de natuur echter voor wat verfraaiing gezorgd doordat de bamboe, uit de achterliggende tuin, om en door de trommels groeit.

De foto. Een close-up van de fietstrommels zodat het bamboe goed zichtbaar is; de achterliggende huizen en geparkeerde auto’s blijven buiten beeld.

Nog een fietstrommel, maar dan als moderne kunst.