Donkere dag, Broersvest, Schiedam

In de media verhaalt men deze week regelmatig over de ‘donkere dagen’. Het blijkt dat er in december 2024 minder zon was dan in december de afgelopen 20 jaar. Geen record, maar wel zo opvallend dat men er aandacht aan schenkt.

Kenmerken van donkere dagen zijn: geen zon, nattigheid, kale bomen, weinig mensen op straat en kil (bron diverse websites).

De foto. Op de Broersvest in Schiedam waren alle donkere-dagen-kenmerken aanwezig. Door de kale bomen is het straatbeeld goed te overzien; de reflecties van de autolampen en enkele lichtreclames op de natte straatkeien, zijn een goede aanvulling op het gewenste beeld.

Fijne feestdagen

Aan alles is te merken dat het jaar op zijn eind loopt; overal zie je versierselen die bijdragen aan een goede sfeer.

In het winkelcentrum is feestverlichting aangebracht en een brassband speelt kerstliedjes op straat. Lichtjes hangen aan balkons, kerstmannen staan in de tuin, de kerstboom staat voor het raam en een krans hangt op de deur.

De foto. De ster in het blauw hing niet op een deur maar was deel van een bovenlicht van een voordeur. Met wat hulp van Photoshop versierde ik de ster met dennentakken, kerstballen en sneeuw.

Buitenhaven, Enkhuizen

In Noord-Holland ligt de stad Enkhuizen; aan het IJsselmeer. Binnen de oude vestingwal staan ruim 350 rijksmonumenten waarvan er veel hun oorsprong vinden in de gouden eeuw (de jaren 1600 tot 1700).

Tijdens een stadswandeling loop je door de binnenstad met de Westertoren, de Zuidertoren en het stadhuis; je wandelt langs de grachten en over de wallen. Je rust even bij de ganzen in het Snouck van Loosenpark, drinkt koffie in de stationsrestauratie en bezoekt het Zuiderzee Museum. De wandeling eindigt met uitzicht op de schepen in de havens. In de Oude Haven en de Buitenhaven liggen de historische schepen; in de overige havens liggen plezierjachten, veerboten en schepen voor de commerciële vaart.

De foto. Kijkje over de Buitenhaven met op de achtergrond de Zuidertoren. Omdat de bomen kaal zijn, kan je de toren goed zien.

Meer foto’s van Enkhuizen.

Westerpoort, Enkhuizen

Aan het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee, liggen tientallen historische havensteden; waaronder Enkhuizen. In de 17e eeuw had Enkhuizen de grootste haringvloot van Nederland en bezat het ook een kamer van de VOC. Enkhuizen is een vestingstad; voor de afsluiting van de Zuiderzee, in 1932, hield men zich vooral bezig met de visvangst. Waar eerst in de haven vissersboten lagen, liggen nu fraaie jachten en historische zeilschepen.

Dat Enkhuizen een vestingstad was zie je aan de gemetselde wallen aan de landzijde. De stad was, en is, te bereiken via de Zuiderpoort (1540) en de Westerpoort (1654). De Westerpoort heeft een bouwstijl die is gebaseerd op de klassieke Romeinse architectuur; kenmerk van die stijl is symmetrie.

De foto. De Westerpoort is frontaal in beeld geplaatst waardoor op de symmetrie van de bouwstijl de nadruk ligt.

Meer foto’s van de stadswallen.

De nimfen van Frankenland

Aan de Nieuwe Haven, tegenover Museummolen De Walvisch, ligt een groot woon- en zorgcentrum: Frankenland. In de tuinen van het complex staan fraaie kunstwerken. De binnentuin heeft aan de openbare weg twee poorten. Eén poort is kennelijk niet meer in gebruik, er staan alleen vier nimfen die naar buiten kijken.

Nimfen zijn in de Griekse mythologie lagere godinnen (half godinnen) van de natuur. De Grieken kenden onder andere: zeenimfen, bergnimfen, bosnimfen en riviernimfen. Nimfen waren mooie, lieflijke vrouwen; zij dansten, zongen en hielden van baden in poeltjes en meertjes. Bron Wikipedia.

De foto. Als je langs de poort loopt, onder de poort is het donker, moet je goed naar binnen kijken om de nimfen te ontdekken. Het hek is mee-gefotografeerd; het laat zien dat de nimfen opgesloten zijn en blijkbaar niet in de achterliggende tuin mogen staan.

Panorama Schiedam, Stedelijk Museum

In Schiedam vind je de volgende musea: Coöperatie Museum, Jenever Museum, Museummolen De Walvisch en het Stedelijk Museum. Daarnaast zijn er diverse galerieën. Het is altijd de moeite waard om ergens naar binnen te gaan en te genieten van kunst.  

In het Stedelijk Museum wordt meerdere keren per jaar van presentatie gewisseld. Er is ook een zaal met een vaste tentoonstelling: het Panorama Schiedam. Het gaat over harde werkers, dromers, avonturiers, strategen en overlevers. Je ziet het eerste Schiedamse huis en de molens (bron: Stedelijk Museum Schiedam).

De foto. In de keldergewelven van het museum kom je, via een blauwverlichte tunnel, bij het panorama. Het panorama is voornamelijk in zwart, wit en grijs uitgevoerd; het contrast met de blauwe tunnel is bijzonder.

Meer foto’s van het museum.

Wenneker, Schiedam

Het jeneververleden is de belangrijkste toeristische trekker van Schiedam. Er zijn oude stokerijen, pakhuizen, hoge molens en een jenevermuseum. Daarnaast zijn er talrijke kleinere aandachtstrekkers zoals: feestversiering met een jeneverglaasje, een jeneverstandbeeld (Proosje), geschilderde posters en een oud reclamebord.

Op een zijmuur van een historische jeneverstokerij aan de Raam hangt een geëmailleerd blauw-wit reclamebord van Wenneker. Wenneker is in 1693 als distilleerderij opgericht in Schiedam. Het bedrijf bestaat nog steeds maar is in 1967, vanwege noodzakelijke uitbreiding, verplaatst naar Roosendaal. De producten van Wenneker vinden hun weg naar meer dan 50 landen.

De foto. Vanwege de renovatie van de Beursbrug moet je omlopen naar het centrum. Je komt dan op plekjes waar je normaliter niet komt en ziet dingen die je anders niet ziet; zoals het reclamebord van Wenneker. Mooi dat de pakhuizen aan de overkant van de Schie precies in het beeld passen en molen De Kameel reflecteert in het vensterglas onder het reclamebord.

Volkstuin, Park Vijfsluizen, Schiedam

Een volkstuin is een particuliere tuin van 100 tot 200 vierkante meter; vaak staat er een verblijfshuisje in de tuin. Volkstuinen liggen doorgaans bij elkaar in een park. Iedere tuinier bepaalt zelf de inrichting van de tuin. In Nederland vind je ongeveer 240.000 volkstuinen (bron Wikipedia).

Schiedam heeft twee tuinverenigingen, Thurlede en Park Vijfsluizen. Vijfsluizen, met 350 tuinen, is begrensd door de Metrolijn naar Hoek van Holland, de Poldervaart en de A4. Het park is openbaar toegankelijk.

De foto. Ik ging voor een serie foto’s van de volkstuinen in Park Vijfsluizen. In de beoogde serie moet de sfeer van de verschillende foto’s bij elkaar passen. Ik heb daarom een zwaarbewolkte dag gekozen; zonder schaduwen van de zon en geen tekening van wolken in de lucht. Mijn voorkeur gaat uit naar wat rommelige tuintjes.
Op de foto zelf zie je ’toevallig’ net de Metro langsrijden.

Nog wat foto’s van volkstuintjes.