Oldtimer Citroën kampeerbus, Schiedam

Op een rondje door een willekeurige woonwijk zie je veel verschillende vervoersmiddelen, zoals: fietsen, stepjes, scooters, kinderwagens, bolderkarren (bij de BSO), personenauto’s, caravans, aanhangwagens, campers en klusbussen.

Aan de Westerkade in Schiedam staat af en toe een knalrode oldtimer klusbus van het type Citroën HY. Volgens de registratie bij de RDW is de bus meer dan 50 jaar oud en in gebruik als kampeerauto. De eigenaresse vertelde dat ze de bus zelf heeft ingericht, er regelmatig mee op pad gaat en dat de bus veel aandacht trekt.

De foto. De focus ligt op de rode kampeerbus. De achtergrond is daarom, door de foto vierkant te maken, deels verwijderd en ook nog eens wat donkerder gemaakt.

Trouwkasteel De Vanenburg, Putten

Kastelen hebben in Nederland nog maar zelden de functie van woonhuis. Ze zijn nu in gebruik als conferentiecentrum, kantoor, hotel, museum of trouwlocatie. In Putten, op circa 20 minuten lopen van het NS-station, ligt kasteel De Vanenburg. Op dit kasteel kan je trouwen, vervolgens je bruiloft vieren en daarna overnachten in de bruidssuite.

Kasteel De Vanenburg lijkt overigens, vanwege de beperkte omvang en de bouwstijl, meer op een landhuis dan een kasteel. Je nadert het kasteel, via een gietijzeren poort, over een brede oprijlaan. Rondom het kasteel ligt een fraaie tuin die begrensd is door een gracht. De tuin is vrij toegankelijk; een theehuisje is de blikvanger in de tuin.

De foto. Aan het eind van de dag zorgt de laagstaande zon voor een schaduwloze belichting van het kasteel.

Meer foto’s van kasteel De Vanenburg.

Dolende monniken, Solse Gat, Putten

In de omgeving van Putten kan je genieten van oude vissersplaatsjes en de natuur. Bekend van Putten is het Speulderbos met de beroemde kronkelbomen en, sinds kort bij het Solse Gat, enkele monniken.

Op de plek van het Solse Gat zou in een ver verleden de Germaanse zonnegodin Sól aanbeden zijn. Volgens een legende stond, vele eeuwen later, op die plek een klooster. Vanwege het slechte gedrag van de monniken werd het klooster door de aarde verzwolgen. De monniken dolen rond in het bos maar niemand heeft ze ooit echt gezien. Een kunstenaar heeft nu enkele van die monniken zichtbaar gemaakt.

De foto. De beelden zijn gemaakt van gerooide bomen uit het bos. Op de gestapelde pallets kunnen langskomende fietsers even rusten en tegelijkertijd de monniken bewonderen.

Meer foto’s van de omgeving van Putten (Harderwijk, Nijkerk en Spakenburg).

In Nederland staan enkele honderden kastelen en maar 16 paleizen. Een kasteel is de woning van een (vroegere) edelman. Een paleis is de verblijfplek van een (eens) regerend vorst. Een bekend paleis, nu ingericht als museum, is Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Het paleis is eind 1600 gebouwd en is daarna uiterlijk nauwelijks veranderd. Rondom het paleis liggen mooi aangelegde tuinen. Recent is onder de vijver van het voorplein een centrale ontvangsthal gebouwd. Buitenlicht komt via de glazen bodem van de vijver in de centrale hal.

De foto. Het trappenhuis van de centrale hal naar het paleis is geheel uitgevoerd in wit, grijs geaderd, marmer. De foto is daarom omgezet in zwart-wit. De persoon op de trap brengt wat beweging is de strakke architectuur.

Meer foto’s van Paleis Het Loo.
Nog enkele foto’s van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij.

Houten brug, Nationale Park Hoge Veluwe

Het Nationale Park Hoge Veluwe, met ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen, omvat 54 vierkante kilometer bos, heide en zandvlaktes. In het park ligt het beroemde Kröller-Müller Museum voor beeldende kunst en het door Berlage ontworpen Jachthuis St. Hubertus. Verplaatsen door het park doe je op een Witte Fiets.

Met de 1800 gratis Witte Fietsen, naar een idee in de jaren 60 van de Amsterdamse provo Luud Schimmelpennink, kan iedereen toeren over de ruim 40 kilometer aan fietspaden. Door bossen, over de heide en over enkele bruggen.

De foto. Op de fietsroute door een grasvlakte ligt een fraai geconstrueerde houten brug. Vanwege het perspectief is gekozen voor een laag camerastandpunt waardoor de brugleuning tot boven de horizon reikt.

Meer foto’s van Het Nationale Park Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum.

HA FIJN ….., Schiedam

In wat oudere steden worden grote bedrijven verplaatst naar terreinen ver van het centrum. Hiermee komt ruimte vrij voor winkels, groen en woningen.

Gelegen aan het water van de Schie en de Noordvest produceerde Dirkzwager tot eind 2011 jenever. De fabriek is verhuisd naar Tilburg waardoor ruimte beschikbaar kwam voor woningen. Aanwezige historische panden worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe bestemming.
De eerste fase van de bouw is gereed; op de muur van een hoekpand staat een herinnering aan de geschiedenis van deze plek.

De foto. Een combinatie van architectuur en kunst. De woningen zijn net opgeleverd; het zand ligt nog voor de deur en er kunnen geen auto’s parkeren. Het Floryn-kunstwerk op de kale muur spreekt voor zich.

Blauw-wit, Broekkade, Schiedam

In de centra van steden vind je vaak opvallende architectuur. Soms oud en monumentaal, soms nieuw. Deze nieuwere architectuur onderscheidt zich van de oude architectuur door vorm, materiaal of kleur.

Als uitzondering en geheel buiten de stad, aan een smal pad langs de Poldervaart in Schiedam met uitzicht op de polders, staan twee naast elkaar gelegen dijkwoningen met een gezamenlijk terras. De gebruikte kleuren, hemelsblauw en wit, zijn bekend van enkele Griekse eilanden.

De foto. Om storende schaduwen te voorkomen is gewacht tot de zon onder was. Als verrassing reflecteerde die ondergaande zon in het glas van het terras waarbij het silhouet van de kerktoren van Kethel ook zichtbaar is.

Glasfabriek Schiedam

De glasfabriek, gelegen op een groot terrein achter de Koemarkt in Schiedam, is in 2017 gesloten. Niet herbruikbare gebouwen, voornamelijk loodsen, zullen worden gesloopt en op de vrijkomende ruimte komen woningen. Recent is de sloop van de smelterij begonnen. De voor de omgeving kenmerkende silo’s blijven staan.

De sloop van de overige gebouwen laat nog op zich wachten en dat biedt mogelijkheden voor pop-up activiteiten. Inmiddels is er wat horeca gevestigd en zijn er kunstenaars actief. Ook waren er al festivals en evenementen op het terrein.

De foto. Een contrast in vormen en kleuren. Op de achtergrond de sloop van de smelterij en op de voorgrond een pop-up zandbak met rood schepje. Links van de container staan de bekende silo’s.

Meer foto’s van de glasfabriek.
In 2021 was er een kunstexpositie in de loodsen; daarvan zijn foto’s gemaakt.