Luxaflex, open ateliers, Schiedam

Om bekendheid aan hun werk te geven openen kunstenaars 1 keer per jaar hun ateliers. Je ziet ze dan in hun eigen omgeving aan het werk en je kunt een praatje met ze maken. In Schiedam stonden bij ruim 20 kunstenaars de deuren open; ik ging kijken in de Zalmstraat en de Sodafabriek.

In de Sodafabriek (ca. 1800), waarvan de renovatie al bijna 10 jaar aan de gang is, werken meerdere kunstenaars. Niet alleen de kunstwerken zijn fotogeniek maar ook het gebouw zelf. Zie de foto’s die ik in 2014 in de fabriek heb gemaakt.

De foto. Een in felle kleuren beschilderde luxaflex. Het hangt als een ophaalbaar schilderij midden in een open ruimte. Om te laten zien waar je naar kijkt heb ik de bediening van de luxaflex mee-gefotografeerd.

Meer foto’s van de open ateliers.

Gorzenkerk, Schiedam

Er zijn steeds minder Schiedamse kerken in gebruik; overcomplete kerkgebouwen kregen een nieuwe bestemming. De Grote kerk in het centrum werd, net als de Havenkerk, een soort evenementenhal; in de wijk Nieuwland is de Hervormde Kerk omgebouwd tot zes moderne woningen. De Gorzenkerk, de meest recente in de reeks, is eind 2020 door de parochie verlaten; een projectontwikkelaar zal ook dit kerkgebouw een nieuwe bestemming geven.

De Gorzenkerk (1927) is een monument en ligt op het zuidelijkste puntje van Schiedam. In afwachting van de projectontwikkelaar is de kerk tijdelijk in gebruik door de christelijke internationale organisatie Victory Outreach die iedere zondag een bijeenkomst organiseert.

De foto. Een groothoeklens is bijzonder geschikt om grote objecten in zijn geheel op de foto te krijgen. Nadeel is dat er vaak meer op de foto staat dan noodzakelijk. Er is daarom een deel van de voorgrond afgeknipt.

Voedselbanktuin, Keilewerf, Rotterdam

In het oude havengebied, achter het Marconiplein in Rotterdam, zijn veel gebouwen gesloopt. In enkele nog bruikbare havengebouwen hebben kunstenaars hun atelier. Hier en daar is al wat nieuws gebouwd, onder andere het Big Shops winkelcentrum, maar grote stukken grond liggen nog braak.

Net voorbij de Lee Towers is, op een vrij liggend stuk grond, een tuin aangelegd voor de voedselbank. De tuin oogt als een park met cirkelvormige perken voor groenten, fruit en bloemen. Kunstenaars uit de buurt hebben sierlijke objecten in de tuin geplaatst.

De foto. Drie bakken waarin de oogst wordt verzameld, net zo blokkerig als de drie hoge Lee Towers, en een sierlijk object van een kunstenaar om de hoek. Samen geven ze een impressie van de voedseltuin.

Meer foto’s van de voedseltuin.

Piramide van Djoser, Sakkara, Egypte (1985)

In 1985 maakte ik een reis door Egypte. In Luxor bezocht ik de graftombes van de koningen en koninginnen. In de buurt van de hoofdstad Caïro bezocht ik de piramides van Gizeh en de tempelcomplexen van Memphis en Sakkara.

Sakkara was in de Egyptische oudheid een grafveld behorend bij de vroegere hoofdstad Memphis. In Sakkara bevindt zich de eerste piramide in de geschiedenis: de trappiramide van farao Djoser (2700 BC). Onder de ruim 60 meter hoge piramide ligt, tot wel 30 meter diep, een uitgebreid stelsel van gangen en grafkamers met een totale lengte van 5500 meter. De piramide is, na bijna 5000 jaar, nog in redelijk goede staat: de grafkamers kan je bezichtigen.

De foto. Het jaar 1985 was nog de tijd van de analoge fotografie. De afdrukken van de foto’s zijn gescand en de kleuren zijn in Photoshop zo goed mogelijk hersteld.
Vanwege de hoogte van de piramide moet je afstand nemen anders past die niet in het beeld. Het is dan belangrijk om ook iets op de voorgrond te plaatsen waardoor je diepte in de foto krijgt. Door wat locals mee te fotograferen komt er wat leven in deze oude wereld.

Meer foto’s van Egypte.

Rooftopwalk, Rotterdam

Voor wat extra leven in een stad als Rotterdam moet men iets speciaals bedenken. Het Zomercarnaval, de Havendagen, het IFFR filmfestival en de Vrienden van Amstel zijn alom bekend. Rotterdam heeft echter ook wat bijzonders met trappen en daken.

In 2016 lag, bij het Centraal Station, een immens grote trap naar het dak van het Groothandels Gebouw. Nu is er de Rooftopwalk; je kunt met een trap naar het dak van het Beursgebouw en via een brug over de Coolsingel naar de Bijenkorf lopen. De trappen en de brug zijn gemaakt van steigermateriaal en bedekt met een opvallend oranje tapijt. Tijdens de walk heb je een geweldig uitzicht over de stad.

De foto. Op koopavond; de zon staat al wat lager en dat is goed voor de sfeer. De Coolsingel, links de Bijenkorf en rechts de Beurs, met daaroverheen de brug. De mensen op straat, op een drukke plek in het centrum, maakt de foto levendig.

Meer foto’s van de walk.

Jules Deelder, streetart, Rotterdam

In de tijd van de Grieken en Romeinen werden muurschilderingen fresco’s genoemd; eigentijdse muurschilderingen noemen wij nu street art. Je ziet ze meestal op vergeten plaatsen en blinde muren.

Op een geel muurtje, van de inmiddels verdwenen C5 Jazz Club bij de Westzeedijk in Rotterdam, is met een portret en gedicht een ode gebracht aan de dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver Jules Deelder (1944 -2019). Het kunstwerk is op verzoek van de eigenaar van het muurtje vervaardigd door Marcel Labrie.

HET HART VAN ROTTERDAM; UIT PUIN EN AS HERREZEN; KLOPT WEER ALS EEN ZWEER; EN NIEMAND HOUDT HET TEGEN; HET IS DE MOTOR VAN HET LAND; DE BRON VAN ALLE LEVEN; HET MIDDELPUNT VAN HET HEELAL; HET BROOD WAARVAN WIJ ETEN; HET HART VAN ROTTERDAM: MAG DAN EEN KUNSTHART HETEN; HET IS HET CENTRUM VAN HET NU; DE HARDE KERN VAN HET HEDEN.

De foto. Jules Deelder, altijd in het zwart, kijkt je aan terwijl je zijn gedicht leest.

Meer foto’s van de locatie.

Belvedère, buitenplaats Leyduin, Vogelenzang

In Nederland vind je tientallen zogenaamde buitenplaatsen. In de zeventiende eeuw hadden rijke families, naast hun huis in de vaak vervuilde stad, behoefte aan een gezonde omgeving. Ze kochten, in de bossen of de duinen, een stuk grond en lieten daarop een landhuis bouwen. Rondom het landhuis werd vervolgens een fraai park aangelegd.

Niet in de zeventiende eeuw maar in 1921 is door Piet Dorhout Mees, gemeenteraadslid van Bloemendaal, in Vogelenzang een nieuw landhuis op een duin gebouwd. Het landhuis, in 18e-eeuwse stijl, verving op die plek een ‘te klein’ landhuis; dat werd afgebroken. Sinds een aantal jaren is de stichting Landschap Noord-Holland, eigenaar van de buitenplaats. Inmiddels is het landhuis gerenoveerd; het opnieuw inrichten van het park staat voor 2022 in de planning.

De foto. Op het landgoed, bovenop een duin en dicht bij de Leybeek, staat een belvedère (= uitkijktoren). De boogramen vangen het zonlicht; het geeft een mooi contrast tussen binnen en buiten.

Meer foto’s van buitenplaats Leyduin.

Bloesem, Veluwe

De Veluwe is bekend vanwege de heidevelden, zandvlakten, bossen en oudhollandse stadjes als Elburg en Doesburg. Aan de rand van de Veluwe liggen ook boerenbedrijven; soms nog met een klassieke boerderij en een ouderwetse boomgaard.

In het voorjaar staan de fruitbomen bij de boerderijen in bloei en is er een fantastische roze en witte bloemenpracht.

De foto. Door de halfschaduw krijg je mooie lichtcontrasten. Het takje, rechts met de rode knoppen, maakt het mogelijk het gehele fotokader te gebruiken.

Meer foto’s op de Veluwe; de omgeving van Epe