Centraal Station Arnhem

Nederland staat bekend om de fraaie treinstations. De laatste 10 jaar kregen diverse stations een meer futuristisch uiterlijk. Voorbeelden daarvan zijn de stations van Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem.

Het Centraal Station van Arnhem is ontworpen door Ben van Berkel en in 2015 geopend. De perrons zijn via tunnels onder het spoor bereikbaar. De centrale hal, met kaartautomaten, horeca en kantoren, is opgebouwd uit samengestelde organische vormen. Je ziet dat terug in de wanden, de trappen, het dak en de vloer; de bijzondere vormen lopen ook door aan de buitenkant van het station.

De foto. Genomen in de hal van het station waar duidelijk de in elkaar overlopende vormen zichtbaar zijn. Door de aanwezigheid van mensen zie je dat dit een publieke ruimte is.

Meer foto’s van het station en van Arnhem.

Fijne feestdagen, Park Sonsbeek, Arnhem

Online is over ieder onderwerp informatie te vinden. Zo is er ook een lijstje van de 10 Nederlandse steden met het grootste parkoppervlak per inwoner. Op 1 staat Amstelveen met het bekende Amsterdamse bos. Schiedam staat op 6 met het Beatrixpark, het Julianapark en het Sterrebos als bekende parken.
In Arnhem ligt, achter het station, het beroemde Park Sonsbeek. Arnhem staat daarmee op plek 5.

Het Park Sonsbeek is aan het begin van de negentiende eeuw in Engelse landschapsstijl aangelegd. In het heuvelachtige park vind je waterpartijen, watervallen en bospercelen. Op meerdere plaatsen zijn oude gebouwen getransformeerd tot hoogwaardige horecagelegenheden.

De foto. Een bevroren vijver; vogeltjes in silhouet op het reflecterende ijs. De blaadjes links, op een donker deel van het ijs, zorgen voor contrast. Een winters plaatje; mooi voor een wenskaart aan het eind van het jaar.

Meer foto’s van Park Sonsbeek.

Metroviaduct, Park Vijfsluizen, Schiedam

Railverbindingen zoals de tram en de metro, zijn vervoersystemen die ingepast zijn in stedelijke gebieden. In het centrum van de steden gaat men met een metro ondergronds en daarbuiten bovengronds. Bovengronds liggen de rails op straatniveau en waar het niet anders kan, op viaducten.

In Schiedam loopt een metroverbinding naar Hoek van Holland Haven; deze verbinding wordt begin 2023 doorgetrokken naar het strand. Een tweede route gaat onder de Nieuwe Maas door naar Pernis, Hoogvliet en Spijkenisse. Ter hoogte van het station bij Park Vijfsluizen gaat het spoor omhoog.

De foto. Door onderbelichting, het was al wat later op de dag, is de voorgrond bijna zwart; daar is ook alle kleur verdwenen.

Parkhoeve, Beatrixpark, Schiedam

Het Schiedamse Sterrebos moest, in de jaren vijftig van de vorige eeuw, grotendeels plaatsmaken voor de aanleg van de Wilhelminahaven. Ter compensatie voor het verdwenen groen is in het noorden van Schiedam het Beatrixpark gerealiseerd. In het park kan je wandelen, fietsen, barbecueën, vissen en vogels spotten. Voor de kinderen is er een speeltuin en er is een kinderboerderij. Verder vind je in het park een restaurant: Parckhoeve.

Het restaurant is gevestigd in een oude boerderij en ligt in het midden van het park; het terras grenst aan een grote vijver. Je kunt er lunchen, dineren en pannenkoeken eten.

De foto. Links de gebouwen van Parckhoeve. Als het windstil is, dan werkt het water als een spiegel. Hierdoor is het wateroppervlak niet zwart maar gevuld met een reflectie van het restaurant en de omgeving.

Stadswapen Schiedam, Nw. Mathenessestraat, Schiedam

Iedere stad heeft wel een eigen stadswapen. Een stadswapen komt meestal voort uit een ver verleden en omvat doorgaans een wapenschild met symbolen; het schild wordt geflankeerd door twee leeuwen en boven het schild staat een kroon. Stadswapens kom je tegen op vlaggen en gemeentelijke correspondentie. Ook Schiedam heeft een stadswapen.

De flankerende leeuwen ontbreken op het wapen van Schiedam. Daarvoor in de plaats staat een leeuw op het schild. Dwars over het schild loopt een rood-wit geblokte banner.

De foto. In een havenwijk met veel autobedrijfjes, is een kale garagedeur versierd met een streetart versie van het Schiedamse stadswapen. Hoewel het kunstwerk iets afwijkt van de originele vorm en kleuren, is het toch een fraai object. Overigens is om de hoek van dit gebouw het wapen van Rotterdam aangebracht.

Meer foto’s van de stadswapens van Schiedam en Rotterdam.

Lijn 54, Broersvest, Schiedam

Het openbaar vervoer in Schiedam is over het algemeen goed geregeld. Er rijden treinen, metro’s, trams en bussen. De bussen rijden slechts een deel van een regioroute door Schiedam. Buslijn 54 is hierop een uitzondering; deze bus rijdt alleen in Schiedam.

Lijn 54 vertrekt van Station Centrum, rijdt door de binnenstad, maakt een lus in de Gorzen en gaat via de binnenstad weer terug naar het station. Als fotoserie zijn alle 17 haltes van deze lijn gefotografeerd.

De foto. Een fotoserie kenmerkt zich door een aantal overeenkomsten. Bij de serie van lijn 54 heb ik gekozen voor de halte (het onderwerp), het camerastandpunt (aan de stoeprand en circa 10 meter van de halte). Verder heb ik de foto’s omgezet in zwart-wit. Deze foto van de Broesvest heb ik, omdat die foto hier los staat van de serie, in kleur gelaten. Ook omdat ik de herfstsfeer in deze foto zo mooi vind.

Meer foto’s van lijn 54.

Wikkelbootjes, Rijnhaven, Rotterdam

In het centrum van Rotterdam is weinig ruimte voor nieuwe woningen en kantoren. Schaarse kavels langs de stadshavens worden daarom gevuld met gebouwen van soms wel 200 meter hoog; maar dat is niet genoeg. Ook de havens zelf worden gebruikt; er liggen drijvende villa’s (getijdehuisjes) in de Nassauhaven en in de Rijnhaven lagen drijvende kantoren.

Sinds kort liggen er wikkelbootjes, als hotel en vergaderzaal, in de Rijnhaven. De bootjes zijn gemaakt van 24 lagen golfkarton om een frame gewikkeld; ze liggen aan meerpalen en zijn geplaatst op een betonnen bak. Via een stalen loopbrug en een steiger kan je de bootjes bereiken.

De foto. De wikkelbootjes in de Rijnhaven. Links de loopbrug vanaf de Wilhelminapier en op achtergrond hoogbouw aan de Postumalaan. Vanwege het licht is de foto in de middag genomen.

Meer foto’s van de wikkelbootjes.

Vissen in de boom, Vismarkt, Schiedam

Schiedam heeft een geldpotje dat is bedoeld om in de openbare ruimte kunst te realiseren. Wijkbewoners kunnen een verzoek voor een kunstwerk indienen en, na een gunstig oordeel van de gemeente, wordt het kunstwerk gerealiseerd.

Op de Vismarkt, een pleintje in het centrum van de stad, werd al in 1600 vis verhandeld. In een boom, aan de rand van het pleintje, hangen 20 aluminium vissen: schol, kabeljauw en haring. Het kunstwerk, vervaardig door Gijs Assmann, symboliseert de visserijhistorie van Schiedam.

De foto. De vissen zijn in mei 2022 opgehangen. De boom zat toen al vol met bladeren waardoor de vissen niet goed zijn te zien. Ik moest wachten tot de herfst om de vliegende vissen te fotograferen.

Meer foto’s van de vissen.