Havenkerk, Schiedam

In het centrum van Schiedam staan prachtige monumenten. Voorbeelden daarvan zijn het Oude Stadhuis, de Korenbeurs, tientallen herenhuizen, de molens en de Havenkerk.

De Havenkerk is al bijna 200 jaar oud en ooit gebouwd voor de katholieke geloofsgemeenschap van Schiedam. Het pand is recent gerestaureerd en wordt nu gebruikt voor evenementen.
Met de feestdagen is de kerk sfeervol verlicht en staan er ook twee kerstbomen bij de entree.

De foto. Het was een heldere avond. Het verlichte kerkgebouw steekt mooi af tegen de diepblauwe lucht.

Kunst, tunneltje Parkweg, Schiedam

In steden kom je soms ‘enge’ tunneltjes tegen. Er is weinig licht, ze zijn smal, het stinkt, er ligt troep en de muren zijn ontsierd met lelijke graffiti. Ook in Schiedam vond je van die tunneltjes maar, door de gemeente zijn ze verbeterd. Er is nieuwe ledverlichting, troep wordt regelmatig verwijderd en de lelijke graffiti is vervangen door echte kunst. Er is nu een tunneltje met kikkers op de wanden, een tunneltje met geëmailleerde wanden waarin historische beelden van Schiedam zijn aangebracht, een tunneltje met kleurige modern art op metaal en een tunneltje met grillige patronen in staal.

Op de Parkweg, onder de A20 en het metrospoor, ligt één van de toegangswegen tot het Beatrixpark. Rondom de pijlers van het viaduct zijn stalen voorzetwanden geplaatst. In de voorzetwanden zijn boomblad patronen aangebracht die vanachter worden verlicht.

De foto. Op een regenachtige dag is er altijd wel een plekje waar je zonder nattigheid een foto kunt maken; in dit geval onder een viaduct. De foto oogde in eerste instantie wat flets; in de nabewerking is de foto daarom wat bijgekleurd.

Hier nog een overzichtsfoto van het tunneltje aan de Parkweg.

Lentiz Life College, Schiedam

De architectuur van hedendaagse schoolgebouwen is voornamelijk bepaald door het bouwjaar van de school. In Schiedam staan klassieke gemetselde scholen van wel 100 jaar oud; maar ook moderne gebouwen van beton, glas en staal (zie ook deze fotoserie uit 2017). De huisvesting van het Lentiz Life College behoort tot de moderne architectuur.

Het Lentiz Life College is gebouwd in een U-vorm en kent twee bouwstijlen. De basis bestaat uit een gemetselde constructie met kleine ramen. Als contrast ligt over het geheel een kleurrijke dakconstructie van glas en staal; met ramen die lopen van de vloer tot aan het dak. Elementen van de dakconstructie komen weer terug in de basis van het gebouw.

De foto. Dit soort grote gebouwen kan je alleen in de winter fotograferen als de bomen het zicht niet belemmeren. Omdat de bestrating met twee opvallende soorten stenen is uitgevoerd, kon ik dat als voorgrond voor de foto gebruiken.

Meer foto’s van het Lentiz Life College.

Hotspot Hutspot restaurant, Schiedam

Vanwege het toerisme komen er steeds meer leuke horecazaken in Schiedam. In 2020 opende Hotspot Hutspot in een ruim 200 jaar oude gymzaal aan de Kloosterplaats. Hotspot Hutspot is een restaurant met een sociale doelstelling.

Hotspot Hutspot omschrijft haar activiteit als volgt: We zijn een hotspot voor de wijk en de stad, een plek waar je graag wilt zijn. We gebruiken ‘hutspot’ (eten) als middel. Ons doel is iedereen die meehelpt bij onze Hotspot Hutspot restaurants verder te krijgen en dromen uit te laten komen; dat doen we door een goede tijd met elkaar te hebben en je via opleidingen verder te krijgen, zodat je het zelf onafhankelijk allemaal redt en dingen doet waar je blij van wordt. Want dan houd je het ook vol.

De foto. Als je een foto van een specifiek object wilt maken dan is het goed om eerst wat om je heen te kijken. Het hek van een kleine speeltuin tegenover de oude gymzaal was niet op slot; ik heb het hek opengezet waardoor er diepte in de foto ontstaat. Het terras is in winterslaap; de regen geeft mooie reflecties op het lege terras.

Eerder maakte ik ook wat foto’s van de Kloosterplaats.

Glashard tentoonstelling, Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is, vanwege renovatie, voor langere tijd gesloten. Om kunstliefhebbers tegemoet te komen organiseert het museum regelmatig pop-up tentoonstellingen; soms op bijzondere locaties. Recent was de Groene Stadscocon te zien in de Grote Kerk. Nu kan je, tot 16 januari, de tentoonstelling Glashard bezoeken in de oude glasfabriek.

De glasfabriek staat al enkele jaren leeg in afwachting van sloop en nieuwbouw van woningen. Voor de tentoonstelling zijn de muren en vloeren in de loodsen beschilderd door kunstenaars; in de open ruimte zijn kunstobjecten geplaatst. In een atelier kunnen ook de bezoekers een bijdrage leveren aan een kunstwerk.

De foto. Streetart in letterlijke vorm op de vloer en schilderijen op een voorzetwand. Wat opvalt is dat drie schilderijen in zwart–wit zijn geschilderd en een set schilderijen deels in kleur. Om de verhoudingen te laten zien is de persoon mee-gefotografeerd.

Meer foto’s van de Glashard pop-up tentoonstelling.

De Zakkendrager, Nieuwe Sluisstraat, Schiedam

In de openbare ruimte van Schiedam staan, volgens de website van de gemeente, 114 kunstwerken. De kunst is verspreid over de stad, met de nadruk op de oudere wijken (ruim 75%). De kunst is divers; je ziet moderne creaties maar ook klassieke standbeelden zo als De Distillateur, De Brandersknecht en De Zakkendrager bij de Korenbeurs.

De Zakkendrager is een in brons gegoten standbeeld gemaakt door Hans van der Plas; het beeld symboliseert het zware werk in de vroegere jeneverindustrie.

De foto. Er staan ongeveer 20, op personen lijkende, beelden in Schiedam. Deze zijn zo geplaatst dat een passant ze in de ogen kan kijken. Ik was benieuwd waar het beeld zelf naar kijkt en heb daarom een serie foto’s genomen vanaf de achterkant van die beelden.

Meer foto’s van ‘achter’ de standbeelden.

In een tobbe, Delftse Hout

Bij Delft, langs de snelweg van Rotterdam naar Den Haag, ligt het natuur en recreatiegebied Delftse Hout. Je vindt er onder andere een stadsboerderij, een recreatieplas met strand, scoutingverenigingen, een camping, de regionale vogelwacht en een arboretum.

Het arboretum is feitelijk een grote en fraaie tuin met tientallen verschillende bomen en struiken. Langs de mooi aangelegde vijvers liggen wandelpaden; hier en daar staat een bankje.

De foto. Net tegenover het arboretum ligt het clubhuis van Scouting Hedera. Er was een bal in het water gevallen en twee jongens gingen er in een tobbe achteraan. Wel spannend, maar op de foto was daar niets van te zien. Door in de nabewerking te spelen met licht en donker, werd de foto niet alleen spannender maar kreeg het ook wat sprookjesachtig.

Meer foto van het arboretum.

Wolken boven de Vlaardingervaart

Vanaf de Nieuwe Maas bij Vlaardingen is er, net als bij Rotterdam en Schiedam, een vaarverbinding met Delft: de Vlaardingervaart. De vaart is ruim 800 jaar oud, is aangelegd om de polders droog te houden en diende tevens als trekvaart.

Nu zie je in de Vlaardingervaart alleen nog pleziervaartuigen en de omgeving is getransformeerd tot ‘nieuwe natuur’. Langs de vaart liggen wandel- en fietspaden; ook een theehuis, waar tevens boten worden verhuurd, ontbreekt niet.

De foto. Af en toe een bui en ook wat zon, was de weersvoorspelling. Ideaal om tussen het riet en over het water wat foto’s van de mooie wolken te maken.

Meer foto’s van de Vlaardingervaart.