Keien, Strickledepark, Schiedam

De parken van Schiedam hebben ieder hun eigen bijzonderheden. Het Beatrixpark is voor recreatie, met speelweiden, een kinderboerderij, een heemtuin en visvijvers. Het Volkspark (Sterrebos) heeft statige lanen tussen hoge bomen. Het Julianapark is een stedelijke oase met waterpartijen, een muziekkoepel, plantsoenen, kunstobjecten en bijzondere bomen. Het Strickledepark is om te wandelen en te recreëren.

Het Strickledepark, ik onderzoek nog wie of wat Stricklede is of was, ligt tussen de Vlaardingerdijk en de wijk Nieuwland. In het park is een stukje wilde natuur nagebootst dat je eerder in Drenthe dan in Schiedam zou verwachten. Een met riet omzoomd watertje, van net een meter breed, ligt tussen een groenstrook en een bosrand; langs het water liggen keien.

De foto. Door het opnamestandpunt zo te kiezen dat er geen bebouwde omgeving op de foto komt lijkt het alsof je in een andere wereld staat. De narcissen zijn mooi als voorgrond maar horen natuurlijk niet in dit stukje wildernis.

Telmo-Miel, streetart, Overschie

Vanwege krapte op de woningmarkt zoeken projectontwikkelaars en gemeentes constant naar mogelijkheden om nieuwe huizen te bouwen. In de stadscentra en buitenwijken van steden zijn soms nog enkele plekjes open voor kleinschalige nieuwbouw.

In Overschie, net naast vliegveld Zestienhoven dat tegenwoordig Rotterdam The Hague Airport heet, is de bestaande bebouwing uitgebreid met een aantal eengezinswoningen. Op de zijkant van het eerste huis, de entree van het wijkje, staat een prachtige paars-rode muurschildering. Het kunstwerk is aangebracht door het duo Telmo-Miel en heet knuffelen; het is geïnspireerd op de corona pandemie.

De foto. De foto is gemaakt met de muur in de schaduw; dan komen de kleuren en het contrast van de muurschildering beter tot zijn recht.

Meer foto’s van het kunstwerk.
Eerder maakte ik enkele foto’s van ander werk van Telmo Miel.

Overschiese duinen

Overal in het land zijn er initiatieven om de natuur meer terug te brengen in het landschap. In Overschie, een wijk in het noorden van Rotterdam, lijkt dat ook te gebeuren. Er worden over grote afstanden in de polder metershoge duinen aangelegd, waardoor zelfs de polder niet meer zichtbaar is. Maar, het is niet wat het lijkt.

Om de verkeersdrukte op de A20 te verminderen wordt de A16, de snelweg van Breda naar Rotterdam, verlengd en voorbij het vliegveld Zestienhoven aangesloten op de A13. De snelweg komt op een zandlaag te liggen. Bij de geplande viaducten gaat die zandlaag flink de hoogte in; dat zijn de duinen van Overschie.

De foto. De bedoeling was om de zandlaag zo te fotograferen dat het op echte duinen lijkt. Zelfs de rimpeling in het zand, ontstaan door de straffe wind, is aanwezig.

Meer foto’s van de aanleg van de A16.

Werk bij molen De Walvisch, Schiedam

Het toeristenseizoen gaat van start; mogelijk zijn er binnenkort geen coronabeperkingen meer en is het weer tijd voor leuke dingen. Toeristen komen steeds vaker naar Schiedam en gemeente, ondernemers en veel vrijwilligers spelen daar op in. Leerzaam en aangenaam is een stadswandeling; daarbij loop je langs jeneverpakhuizen, koopmanswoningen, de Korenbeurs, het Zakkendragershuisje en de beroemde molens. Je kunt de stad ook bewonderen vanaf een rondvaartboot.

Al een aantal jaren vaart een elektrisch aangedreven open boot, de fluisterboot, door de havens van Schiedam. De route gaat onder andere door de Lange Haven, Nieuwe Haven, Korte Haven en Buitenhaven. Tijdens de vaart zie je alle bijzonderheden van de stad. Na de rondvaart kan je in een van de leuke horecazaakjes iets eten of drinken. Voor het seizoen 2021 wordt de aanlegsteiger van de fluisterboot verplaatst van de Lange Haven naar de Nieuwe Haven; naast museummolen De Walvisch.

De foto. Voor het plaatsen van de steiger liggen de werkboten naast de molen. Door op de juiste plek op de kade te staan heb ik er voor gezorgd dat de molen helemaal vrij staat tegen de blauwe lucht.

Hefschip Apollo, Wiltonhaven, Schiedam

De Wiltonhaven in Schiedam, waar bedrijven als Huisman, Damen en Mammoet een werf hebben, is ‘de plek’ om bijzondere schepen te spotten. Het zeilende cruiseschip Wind Surf is al enkele maanden te bewonderen en recent lag de 178 meter lange pijpenlegger Saipem Constellation in de haven. Sinds 5 maart ligt het indrukwekkende hefschip Apollo aan de kade van Huisman   

De Apollo is gebouwd in Kroatië en in 2018 in de vaart genomen. Het hefschip is eigendom van de Belgische onderneming GeoSea en geregistreerd in Luxemburg. Bijzonder aan het schip zijn de jack-up legs, waardoor de Apollo tot op 70 meter diep op de bodem van de zee kan staan. Het schip wordt ingezet voor het ontmantelen van offshore platformen en voor de bouw van windmolenparken.

De foto. Om de hoge benen van het schip in goed contrast op de foto te krijgen heb ik gewacht op een donkere lucht en een lage zon.

Meer foto’s van de Apollo.

Appelmarkt, Schiedam

Omdat ik een fotoblog bijhoud is er ook een lijstje met ideeën. Op dat lijstje staan bijvoorbeeld een aantal kastelen, diverse natuurgebieden, leuke dorpen en enkele evenementen. Door corona, waarbij zo min mogelijk reizen de norm is, zijn de fotografische mogelijkheden beperkt en moet ik het dicht bij huis zoeken. Schiedam dus.

In Schiedam is veel moois maar, ik woon er 23 jaar en heb onderhand van alles gefotografeerd. Ik moet het dus hebben van nieuwe objecten of nieuwe ideeën. Op mijn ideeënlijstje staat ‘maak architectuurfoto’s van alle pleinen in Schiedam’. Het blijkt dat Schiedam ongeveer 60 pleinen heeft; ik heb de pleinen per wijk ingedeeld en ben begonnen.
Wil je de architectuur van gebouwen aan een plein laten zien, dan is de winter met kale bomen ideaal.

De foto. De Appelmarkt is meer een straat waar in vervlogen tijden een markt was. De foto is genomen met de rug naar het Stedelijk museum gekeerd en zicht op de Appelmarktbrug. Hoewel kleur ook een onderdeel is van de architectuur, is die vaak verstorend in foto’s. Alle foto’s zijn daarom omgezet naar zwart-wit
Eerder fotografeerde ik de stegen van Schiedam.

Meer foto’s van pleinen in het centrum.

Galerijflat, Groenoord, Schiedam

Wijken van Schiedam hebben, net als in andere steden, ieder specifieke uiterlijke kenmerken. Zo heeft West een dertiger jaren stijl, Svea een Zweedse stijl, de Lange Haven een stijl uit de regententijd en Groenoord een beetje de Bijlmermeer stijl.

De wijk Groenoord ligt aan de noordkant van Schiedam en is gebouwd in de jaren zestig; hoogbouw wordt afgewisseld met laagbouw. De grijze, in s-vorm gebouwde, galerijflats zijn kenmerkend voor deze wijk. Van de flats heb ik enkele foto’s gemaakt.

De foto. Als er weinig kleur in gebouwen zit maak ik de foto’s doorgaans zwart-wit. Omdat ik langs de gevel omhoog fotografeerde kreeg ik een prachtige blauwe lucht in beeld; die lucht was te mooi om te veranderen in zwart-wit. Ik heb precies het omgekeerde gedaan en de grijze gevel van de flat omgezet naar kleur. Nu lijkt het alsof je over een bollenveld kijkt met de blauwe lucht als achtergrond; voorjaar.

Meer foto’s van de galerijflats.

Hekwerk, Schiedam

De historische binnenstad van Schiedam is fotogeniek. Naast de havens, de bootjes en de jeneverpakhuizen zijn er ook enkele ouderwetse muurversieringen. Recent fotografeerde ik een fraai reclamebord van De Kuyper’s likeuren op het Broersveld en een opvallende reclame van Lemon Squash in de Ooievaarssteeg.  

Op de hoek van de Dam en de Oude Sluis hangt ook een mooi schilderij-achtig bord. Dit keer niet om sterke drank aan te prijzen maar een historische uitleg over de periode dat hier nog geen sluis was. Schepen werden toen over een dam getrokken, de Overtoom, om naar lager of hoger gelegen water te komen. Onder op het bord staat de tekst van het kinderliedje ‘schuitje varen theetje drinken’. Helaas is het bord van de Overtoom door het weer ernstig aangetast en nauwelijks leesbaar. Iets verderop heb ik daarom een geheel andere foto gemaakt.

De foto. Een hek in close-up; een vlakverdeling. De lichte vlekken achter het hekwerk zijn afkomstig van lampen ver naar achteren. Door het gebruik van een open diafragma zijn deze lichtbronnen wazig geworden.