Hertje, Kroondomein Het Loo

De Veluwe, met een oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante kilometer, is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Je vindt er zandverstuivingen, bossen en heide. Op de Veluwe zijn, behalve als het militair oefenterrein is, geen toegangsbeperkingen. Het Kroondomein Het Loo is nog wel een uitzondering; het is van 15 september tot 25 december gesloten.

Voordat delen van het Kroondomein worden afgesloten wilde ik nog even van de natuur genieten en wat foto’s maken. Tijdens het wandelen zag ik zwijnen, hertjes en vogels. De ijzeren vogels, die een hele ochtend overkwamen, waren antieke vliegtuigen voor een para oefening; dit vanwege de herdenking van het Market Garden offensief (september 1944) enkele dagen later.

De foto. Op een afstand van bijna 100 meter stond een hertje, net voor de bosrand, te grazen. Ik maakte geen geluid en het beestje negeerde mij; toen kwamen er wat luidruchtige fietsers langs. Het hertje keek op, precies in de lens, en ging er vandoor.

Meer foto’s van Kroondomein Het Loo.

Victoriatheater/Correct Rotterdam

Op de ‘landelijke open monumenten dagen’ kan je in de regio Rotterdam onder andere kerken, molens, fabrieken, woningen en bruggen bezoeken. Soms zijn monumentale gebouwen in de vergetelheid geraakt en niet meer van binnen te bewonderen. Een voorbeeld hiervan is het Victoriatheater aan de Bergweg in Rotterdam Noord.

Het Victoriatheater is in 1935 gebouwd; het theater werd overigens voornamelijk als bioscoop gebruikt. In 1971 is het theater gesloten en van 1973 tot en met 2012 was het, tezamen met de aangrenzende bouwsels, de electrowinkel van Correct; toen de grootste van Nederland. Ik heb hier nog in 1975 mijn Technics tuner en versterker gekocht. Sinds het vertrek van Correct is het pand een prooi voor graffitikunstenaars. Binnenkort wordt het theater gesloopt en komen er woningen voor terug.

De foto. De kop van het oude winkelpand is centraal in beeld geplaatst. De bovenleidingen van de tram en de tramrails vullen de achtergrond en de voorgrond van de foto. Op de kop van de voorgevel is nog vaag de naam van Correct te zien.

Meer foto’s van het Victoriatheater.

Bos en duin, Tellenaplas, Rockanje

De Botlek, Europoort en de twee Maasvlaktes vormen het grootste industriële complex van Nederland. Omvangrijke petrochemische industrie en immense containerhavens bepalen het landschap. Het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten grenst aan die industrie. Wat verder op het eiland liggen pittoreske plaatsjes als Brielle en Rockanje; je vind er ook fraaie bossen, duinen en stranden.

Bij Rockanje heeft de Stichting Het Zuid Hollands Landschap een deel van de natuur, de Tellenaplas, in beheer en maakt die natuur met uitgezette wandelingen toegankelijk voor liefhebbers. Net naast de Tellenaplas ligt het openluchtmuseum De Duinhuisjes; dat museum is tijdens het wandelen te bezoeken.

De foto. Bos en duinen: om te laten zien dat de natuur er is om van te genieten zijn enkele wandelaars mee-gefotografeerd.  

Meer foto’s van het Wandelen bij de Tennelaplas en enkele foto’s van de duinhuisjes.

Stadscocon, Grote Kerk, Schiedam

Al jaren raken kerken overbodig. Als ze ontkomen aan de sloop, dan worden ze omgebouwd tot winkel, woningen of kantoor. De Grote Kerk in het centrum van Schiedam, de eerst delen zijn gebouwd in 1335, is te groot geworden voor het aantal kerkbezoekers en heeft daarom ook de functie van evenementenhal gekregen. Momenteel staat er tijdelijk een gigantisch kunstobject: de Stadscocon.

In het middenschip van de kerk ligt een groene constructie in de vorm van een cocon; het is een kunstwerk van 10 meter hoog, 10 meter breed en 26 meter lang. De cocon is ontworpen door Florentijn Hofman (van de wereldberoemde badeend) en in samenwerking met het Stedelijk Museum van Schiedam gerealiseerd. Je komt via een luchtsluis in de cocon en kan 15 minuten de cocon beleven.

De foto. Groen, groot en leeg. Om het groot en leeg te laten zien, zijn de twee personen in beeld genomen die daar toevallig zitten; precies op de ideale plek. De lijnen van de constructie lopen allemaal naar die twee personen; hierdoor is de foto in balans en is de rust in de cocon te zien.

Meer foto’s van de Stadscocon.

Als Hundertwasser, Goor

De moderne Nederlandse bedrijventerreinen staan vol met blokkendozen. Het gebouw is van glas, metaal of beton; de kleur is in verschillende tinten grijs. Ernaast ligt een parkeerplaats met witte vakverdeling en wat groen. Het kan ook anders.

In het Overijsselse plaatsje Goor hebben twee broers/ondernemers, van het bouwbedrijf Aan De Stegge, (ADS) hun bewondering voor de Oostenrijkse kunstenaar en architect  Hundertwasser (1928 – 2000) zichtbaar gemaakt in een eigen kantoorpand op een verder saai bedrijventerrein. Felle kleuren, keramiek, grillige vormen en weelderig aanwezige beplanting bepalen het uiterlijk en de directe omgeving van het gebouw. Ook de bouwkundige afwerking in het gebouw is in dezelfde stijl uitgevoerd.

De foto. De niet tot het Aan De Stegge gebouw behorende omgeving is buiten beeld gelaten. Ingezoomd is op een deel van het gebouw waardoor de details, de kleuren en het groen goed zichtbaar zijn.

Meer foto’s van het Aan De Stegge gebouw.

Stilleven, kunst, Ootmarsum

In Nederland zijn tal van kleine steden met een geschiedenis van soms wel 1000 jaar oud. In die stadjes zijn doorgaans alleen de kerken, kastelen, huizen van notabelen en verdedigingswerken bewaard gebleven. Voorbeelden van oude kleine steden zijn: Elburg, Thorn, Orvelte, Bourtange, Wijk bij Duurstede en Ootmarsum.

Ootmarsum is, vanwege de aanwezigheid van diverse galerieën en werkplaatsen van kunstenaars, een topattractie. Dagelijks komen honderden toeristen kunst bekijken en kopen. In de openbare ruimte staat ook veel kunst; ideaal om hier te fotograferen.

De foto. Zo maar in een straatje; vroeg in de ochtend voordat er toeristen zijn. Kunst en functionaliteit gaan samen. Kleurloze/haveloze meubels, vlekken op de muur, kleurige bloemen, een gehaakt kleedje op de straat en een eigentijdse brievenbus. Een mooi stilleven.

Meer foto’s van Ootmarsum.

Bouw Maasdeltatunnel, Vlaardingen

Door de toename van het wegverkeer wordt het netwerk van snelwegen in Nederland steeds verder uitgebreid. In de regio Rotterdam/Schiedam is de A4 vanaf Delft doorgetrokken naar de Beneluxtunnel (zie foto’s) en werkt men aan een extra verbinding tussen de A16 en de A13 (zie foto’s). Sinds 2020 werkt Rijkswaterstaat ook aan de geheel nieuwe verbinding van de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg.

Onderdeel van het nieuwe wegennet is de Maasdeltatunnel. De tunnel verbindt de oevers van Het Scheur/de Nieuwe Waterweg met elkaar en is ruim 900 meter lang. In beide richtingen komen 3 rijstroken. Rijkswaterstaat heeft een fraai animatiefilmpje van het gehele tracé op YouTube gezet.

De foto. Voor het maken van de foto heb ik gewacht op een dag met een mooie wolkenlucht; in de ochtend zodat de zon van links komt want dat is de enige plek om dicht bij het werk te komen.

Meer foto’s van de Maasdeltatunnel.

Jeneverhistorie, kunstwerk, Westvest, Schiedam

Openbare ruimtes worden vaak versierd met kunstwerken; deze zijn om te bewonderen of dienen als herinnering aan gebeurtenissen of personen. Soms belandt kunst op een bijzondere plek.

Achter een parkeerplaats in Schiedam, op een braakliggend stukje grond, omgeven door hoog onkruid, aan een kale zijmuur van de Westvestkerk, hangt een grote historische foto. Op de monochrome afbeelding poseren vijf werknemers uit de jeneverindustrie.

De foto. Door het kiezen van het camerastandpunt kan je op foto’s iets van de omgeving in beeld meenemen, of juist weglaten. Je krijgt dan de gewenste compositie. Hier laat de werkelijkheid het niet toe om een gebalanceerd plaatje te maken. De chaos van het onkruid op de voorgrond en de gebladderde verf op de muur combineren niet met het strakke frame van het kunstwerk en het moderne hekje.
Maar, het is zo als het is.

Eerder maakte ik ook enkele foto’s van een ander verborgen kunstwerk in Schiedam.