Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam

Er zijn natuurgebieden die zich, soms met wat hulp, zelf in stand houden. Er is ook natuur die volledig door mensen in stand wordt gehouden. Voorbeelden hiervan zijn: plantsoenen, geveltuintjes, parken en tuinen. Eén van de mooiste tuinen van Nederland is Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam; arboretum betekent bomentuin.

De bomen en plantentuin Trompenburg (1820) is 8 hectare groot en heeft ruim 4000 verschillende soorten bomen, struiken en vaste planten. Met de Rotterdampas is de toegang tot de tuin gratis.

De foto. Ik ging naar Trompenburg om wat groene doorkijkjes te fotograferen. Het weer was in mijn voordeel waardoor, in het schaduwdeel, de vijver als een spiegel het doorkijkje completeert.

Meer foto’s van Trompenburg.

Flat, Nieuwland, Schiedam

Het toeristische Schiedam, met hoge molens, grachten en de haven, is als fotogenieke locatie algemeen bekend. De buitenwijken van Schiedam, met hoogbouw en bedrijfsvestigingen, zijn niet toeristisch en daardoor bij fotografen minder bekend. In die buitenwijken zijn echter wel mooie foto’s te maken.

De wijk Nieuwland, die ligt tussen het centrum en de A20, is een dichtbebouwde drukke naoorlogse woonwijk. Aan de Damlaan staan enkele flats schuin achter elkaar.

De foto. Om een platte foto van een flat te maken die hoger is dan het standpunt van de fotograaf, moet je ver weg staan. Doe je dat niet dan krijg je vooral de onderkant van de galerijen in beeld en zie je niets van de ramen die allemaal verschillend aangekleed zijn.

Hofje van Belois, Schiedam

In oude steden zie je vaak de restanten van inmiddels verdwenen gewoonten en gebruiken. Het Zakkendragers huisje, de hoge windmolens, de grachten, de Waag en het Hofje van Belois in Schiedam zijn hiervan voorbeelden.

Het Hofje van Belois ligt aan de Aleidastraat in Schiedam West en is in 1926 gebouwd als woonruimte voor armlastige ouderen. In 1983 zijn de woningen gerenoveerd en vervolgens verhuurd. De 36 woningen liggen op een besloten terrein aan een pleintje en gemeenschappelijke tuinen. Ik was door een bewoonster uitgenodigd voor een kopje thee en kon ook enkele foto’s maken.

De foto. Het binnenplein van het hofje met veel groen. Rechts, precies onder de luifel van de voordeur, is een schaduw aanwezig die gelijk is aan de contouren van het dak. De hond kwam even kijken en brengt wat leven in de foto.

Meer foto’s van het hofje.

Vijverwoningen, Vlaardingerdijk, Schiedam

Ieder stad heeft parken waar je kunt ontspannen. Sommige mensen wonen aan de rand van een park, sommige parken hebben een mooie vijver en geluksvogels wonen aan die vijver.

De Vlaardingerdijk was in de verre historie de verbinding tussen Schiedam en Vlaardingen. De dijk begon in het centrum van Schiedam in onbebouwd gebied. Onder aan de dijk, vanaf het centrum tot aan de Van Haarenlaan, licht een fraai park met bomen, een antieke begraafplaats en vijvers. Aan de rand van een vijver zijn nog niet zo lang geleden enkele fraaie woningen gebouwd.

De foto. Achter de vijverwoningen staat een kerk (eerder maakte ik van die kerk een serie foto’s). Het viel mij op dat de kleur van de kerktoren nagenoeg gelijk is aan die van de woningen; of het een geheel is. Toen ik de foto maakte kwam een zwaan met twee jongen aangevaren. Dat maakt het plaatje compleet.  

Glas-in-lood, Schiedam

In 1931 heeft huisarts Groenewegen in Schiedam een woning met praktijkruimte laten bouwen (wij wonen sinds 1998 in die woning). Ondanks de toen heersende crisis zijn in het huis diverse versieringen aangebracht. Bijvoorbeeld de in patroon gelegde tegelvloeren, het tegeltableau met het leggen van de eerste steen en een glas-in-loodraam.

Het glas-in-loodraam, dat uit twee felgekleurde panelen van 50 bij 50 cm bestaat, bevindt zich bovenaan de trap naar de eerste verdieping. Het raam kijkt uit op een balkon en het huis van de buren; het glas-in-lood is vanaf de openbare weg niet te zien. Het is tijd om het raam meer bekendheid te geven.

De foto. Ik fotografeerde direct door het raam. De rand van het balkon en het dak van het naastgelegen huis waren echter door het glas te zien. Aan de buitenkant van het raam heb ik toen een vel patroonpapier aangebracht. Nu kreeg ik dezelfde foto maar dan zonder storende elementen.

Heide in bloei,Vierhouten

In augustus staan de heidevelden op de Veluwe volop in bloei. Ik was enkele dagen in Elspeet om te ontspannen, te wandelen en te fietsen.

Met mooi weer fietste ik van Elspeet, via Vierhouten, naar Ermelo om een voorraadje bosbessen te plukken bij kwekerij De Pollekamp. Onderweg zie je mooie doorkijkjes in de bossen met zicht op de heide.

De foto. De compositie van de foto is in laagjes. Op de voorgrond de bloeiende heide, dan zand en gras, daarna een rij bomen en tot slot de wolkenlucht. Fotograferen in laagjes geeft een mooi diepte-effect in de foto.

Nog enkele foto’s van de heide.

Streetart, Lange Achterweg, Schiedam

Iedere stad heeft plekjes waar iemand nauwelijks komt. Die plekjes zijn soms vervallen of het zijn pareltjes die nog ontdekt moeten worden.

Net naast het Stedelijk Museum in Schiedam ligt een steegje van 3 stoeptegels breed. Het steegje heeft geen naam en is, aan de kant van de Hoogstraat, met een hek afgesloten. In het steegje is, door de in Rotterdam werkende kunstenaars Ilse Weisfeld en Joren Joshua, een prachtige muurschildering aangebracht. Je vraagt je af waarom het kunstwerk in een doodlopend steegje is geplaatst; niemand komt er en niemand woont er. Alleen door de kelderramen van het museum is het kunstwerk zichtbaar.

De foto. Streetart is bedoeld om straten op te fleuren; foto’s van streetart maak ik dan ook het liefst met een deel van de omgeving erbij. Links van het steegje is een vrije muur; daar kan nog iets moois op geschilderd worden.

Nog enkele foto’s van het steegje en details van het kunstwerk.

Meeuwen, Beatrixpark, Schiedam

In het Beatrixpark in Schiedam kan je vissen, boerderijdieren verzorgen, ravotten in de speeltuin, pannenkoeken eten, BBQ’en, sporten, van bloemen genieten en vogels spotten bij het vogeleiland.

In de grote vijver rondom het vogeleiland zie je onder andere ganzen, eenden, meerkoeten en meeuwen. Vanuit de heemtuin heb je goed zicht op de vijver; de meeuwen zitten in de verte op paaltjes.

De foto. Er staan twee rijen paaltjes achter elkaar; de meeuwen zijn wat onrustig; ze vliegen steeds op of duiken het water in. Ik heb ongeveer 10 foto’s gemaakt in de hoop een foto te krijgen waarbij alle meeuwen netje in beeld komen. Niet strak op een rijtje maar lekker rommelig. De reflectie in het water was voor mij de belangrijkste reden om de foto te maken.

Meer foto’s van het Beatrixpark.