Japanse kers

Het is lente. Na de krokussen en narcissen staan nu de tulpen in bloei; struiken en bomen kleuren over enkele dagen wit en roze.

In onze tuin hebben wij ook diverse planten die in bloei komen. De knoppen van de Japanse kers staan op het punt om open te springen.

De foto. In deze periode die ons dagelijks leven ontwricht, blijf ik zo veel mogelijk binnen. De foto zoek ik dan ook dicht bij huis. De Japanse kers in onze voortuin is een dankbaar onderwerp voor een foto. Een knalgele bestelbus stond op een parkeerplaats een meter of 7 van de boom; de bus heb ik als achtergrond gebuikt voor de foto.

Kroning 2013, herdenkingsputdeksel, Schiedam

Onze huizen hebben doorgaans vaste aansluitingen voor gas, water, telefoon, internet, TV en afvalwater. Via putdeksels in de straat verzorgt men het onderhoud.

Enige tijd geleden verscheen in de Oranjebuurt van Schiedam een putdeksel met de beeltenis van Willem-Alexander en Maxima. Dit was een geschenk van een leverancier aan 400 Nederlandse gemeenten vanwege de kroning in 2013. Met deze gedenkdeksel begon voor mij het zoeken naar meer fraaie putdeksels in de buurt.

De foto. De putdeksel ziet er uit als een herdenkingsmunt en zo heb ik ook de foto gemaakt. Het oorspronkelijk goudkleurige kroontje heeft nog een beetje de oorspronkelijke kleur.

Meer foto’s van Schiedamse putdeksels.

Lego, 100 jaar bibliotheek, Schiedam

In de Korenbeurs, het monumentale gebouw uit 1792 waarin de bibliotheek van Schiedam is gevestigd, spelen tientallen kinderen en volwassenen met Lego. Het zijn vrijwilligers en ze bouwen, met 35-duizend van die kleine gekleurde plastic steentjes, een exacte kopie van de Korenbeurs.

De bibliotheek bestaat 100 jaar en dat jubileum gaat niet ongemerkt voorbij. Diverse festiviteiten worden georganiseerd en er is een prachtig geïllustreerd boek over het heden en verleden van de bibliotheek uitgegeven. Het boek is gratis verkrijgbaar voor (nieuwe) leden. Als onderdeel van de feestelijkheden bouwt men dus ook de Korenbeurs-bibliotheek van Legosteentjes.

De foto. De begane grond van het Lego-bouwwerk is nagenoeg gereed. Op de bouwplaats staan miniatuur werklieden; de opzichter bekijkt de voortgang. De oranje achtergrond is van een hesje van een ‘volwassen’ bouwer.

Meer foto’s van de Lego-bibliotheek.
Meer foto’s van de Korenbeurs.

Paperclips, Land van Ris, Schiedam

Kunstwerken in straten, op pleinen en in parken maken steden aantrekkelijk.

In Schiedam staan meer dan honderd geregistreerde kunstwerken. Vaak opvallend in het straatbeeld; soms achteraf waardoor het kunstwerk nauwelijks bekendheid geniet. Een voorbeeld van zo’n verborgen en onbekend kunstwerk is Paperclips aan het Land van Ris. Het Land van Ris is een voetgangersgebied; ik heb er enkele foto’s gemaakt.

De foto. In zwart wit omdat de kleur van de metalen constructie van de Paperclips niet goed combineert met de groene omgeving. Zwart-wit geeft wat meer harmonie in de foto.

Meer foto’s van De Paperclips.
Meer foto’s van kunstwerken in Schiedam.

Getijdepark, Wilhelminahaven, Schiedam

Aan het begin van de vorige eeuw zijn in Schiedam de Wiltonhaven en de Wilhelminahaven gegraven. Momenteel worden deze havens gebruikt voor scheepsreparatie en offshore constructie.

Een deel van de Wilhelminahaven, aan de kant van de stad, wordt nu ingericht tot getijdenpark. Volgens de deskundigen verbetert een natuurvriendelijke oever de waterkwaliteit van de Nieuwe Maas; een promenade, met zicht op de scheepsbouw en offshore-industrie, biedt ook nog recreatiemogelijkheden.

De foto. Over het zand en het riet, met de donkere stormlucht op de achtergrond, is een schip in onderhoud te zien. Een verdwaalde fiets vult de voorgrond; de lantaarnpaal waar de fiets aan vastzit, heb ik buiten beeld gelaten.

De Meesterproef, Honig, Nijmegen

In veel steden krijgen oude bedrijfsterreinen een woonbestemming. Door de woningmarktcrisis in 2008 zijn lege bouwterreinen nog niet altijd gesaneerd; om algehele verpaupering te voorkomen gaven enkele gemeenten toestemming om de aanwezige gebouwen tijdelijk te gebruiken.

In Nijmegen is een grote fabriek door de firma Honig (van de soep) leeg achtergelaten. In enkele gebouwen zitten nu innovatieve bedrijfjes en horeca. Een bijzonder restaurant is De Meesterproef; de industriële vijftigerjaren inrichting is gerealiseerd met oud materiaal en meubilair dat door Honig was achtergelaten.

De foto. Het ging mij vooral om het vastleggen van de sfeer met de industriële elementen als de tegelvloer, werkbanken, de stalen bakken, de fraaie groene lamp en het gedateerde kantine meubilair.

Meer foto’s van het Honig terrein
Ik was enkele dagen in Nijmegen. Meer foto’s van Nijmegen.

Boerenkool, voedselbanktuin Schiedam

Het gaat goed met de economie; helaas zijn er nog steeds mensen die niet voldoende inkomen hebben voor hun dagelijkse eten. Om deze mensen een beetje te helpen is in Schiedam een voedselbank actief. De voedselbank krijgt onder andere  etenswaren van de lokale supermarkten; voor verse groente is de voedselbank afhankelijk van de Schiedamse voedselbanktuin.

Op het Wibautplein kweken vrijwilligers groente voor de voedselbank; het voorbereidende werk aan de tuin begint al in februari. De grond wordt bemest en perken worden aangelegd voor het nieuwe kweekseizoen.
De kale tuin, met nog wat te oogsten wintergroenten van het vorige seizoen, heb ik gefotografeerd.

De foto. Zo op het eerste gezicht lijkt dit een dronefoto van een bos. Het zijn alleen geen bomen maar het zijn stronken boerenkool. Het groen, in vele tinten, was voor mij de reden om de foto te maken. Het geeft ook meteen aan waar de voedselbanktuin voor staat.

Meer foto’s van de voedselbanktuin.
In 2015 heb ik de tuin in de zomer gefotografeerd.

Delftse Poort, Rotterdam

In brede straten en op saaie pleinen worden soms kunstwerken geplaatst. Het verfraait de openbare ruimte en een kunstwerk is ook nog een toeristische trekpleister.

In Rotterdam staat, aan het Pompenburg, de Nieuwe Delftse Poort. De Oude Delftse Poort, die in 1939 vanwege verkeersdrukte werd verplaatst, is tijdens het bombardement in mei 1940 vernietigd. In 1995 is, naar een ontwerp van de Rotterdamse kunstenaar Cor Kraat, aan de Pompenburg een remake van de poort geplaatst.

De foto. De stalen constructie van de poort biedt, omdat je er dwars doorheen kunt kijken, diverse mogelijkheden om te fotograferen. Door de spiegeling van de constructie in de plas kon ik een bijzondere foto maken.

Meer foto’s van de Delftse Poort.