De Kuyper, Broersveld, Schiedam

Op enkele muren in het oude centrum van Schiedam zie je ouderwetse reclames die als kunstwerk de straten opfleuren. De kunstwerken gaan zo op in de omgeving dat veel mensen van het bestaan niet op de hoogte zijn.

Op het Broersveld, de hoek met de Hoogstraat, hangt een reclamepaneel van De Kuyper met de tekst: De bekoring die uitgaat van een fijne likeur is moeilijk te omschrijven. De ondervinding is de beste leermeesteres en wijst steeds weer op de voortreffelijkheid van DE KUYPER’s likeuren (anno 1695).
De Kuyper is nog steeds gevestigd in Schiedam en exporteert over de hele wereld.

De foto. Op een stille, regenachtige eerste kerstdag; links de Hoogstraat en rechts het Broersveld. Door ouderdom en weersinvloeden is de reclame flets geworden. Ik heb de oorspronkelijke kleur van de reclame in de foto iets teruggebracht, waardoor het reclamepaneel weer goed opvalt.

Een detailfoto reclame van De Kuyper.
Eerder maakte ik ook reclamefoto’s bij de Ooievaarsbrug.

Korenbeurs, Schiedam

Ieder jaar, rond de feestdagen, zijn gebouwen, straten en winkels versierd. Dit jaar is, mogelijk vanwege corona, alles een beetje uitbundiger. In Schiedam zijn nu ook de bruggen en historische gebouwen verlicht waardoor een sprookjesachtige sfeer ontstaat.

De Korenbeurs is een van de meest opvallende gebouwen van Schiedam. Het staat ook op de mooiste plek; op de hoek van de Lange Haven en de Korte Haven naast een fraaie, ouderwetse, handbediende ophaalbrug.

De foto. Bij een klein diafragma krijgen lichtpunten stervormige stralen. Je hebt dan wel een lange belichtingstijd nodig; in dit geval 20 seconden.

Kerkje, oude begraafplaats, Schiedam

De oude begraafplaats, beneden aan de Vlaardingerdijk in Schiedam, is één van de mooiste plekjes in de stad. Eeuwenoude grafzerken staan tussen even zo oude bomen; je hoort alleen de vogels en heel in de verte wat geruis van het verkeer.

Op de begraafplaats, die sinds 1972 niet meer in gebruik is, staat een ronde kapel. Deze kapel is, net als de begraafplaats, een historisch monument en wordt al enkele jaren gebruikt door de Roemeens Orthodoxe Kerk.

De foto. Voor het doorkijkje met de kapel en de molen, heb ik moeten wachten op de winter met kale bomen en het juiste licht. Toch kreeg ik de foto in de nabewerking niet helemaal naar mijn zin. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat er te veel verschillende, niet zo goed bij elkaar passende, kleuren in de foto zaten; ook de hoge contrasten maakten de foto wat onrustig. Na een omzetting in zwart-wit had ik wel de gewenste foto.

Eerder maakte ik een serie foto’s op de begraafplaats.

Ooievaar, Overschie

In Overschie, een naoorlogse woonwijk van Rotterdam, staan veel flatgebouwen. Tussen die flats liggen, waar parkeerplaatsen dat nog mogelijk maken, grasvelden met bomen, bosjes en soms een singel of vijver.

Bij de 12 verdiepingen hoge flats naast de A20 zijn de bomen fors ingekort; op een plukje groen na zijn de bomen kaal. In die kale bomen zitten regelmatig reigers en ooievaars.

De foto. Ik was een keer of zes bij de ooievaars. Ze zitten niet altijd in de bomen, soms lopen ze in het gras tussen de flats. Op de top van een boom, in een ochtendzonnetje, poseerde deze ooievaar voor mij. Na een minuut of vijf vond de vogel het genoeg en vertrok.

Meer foto’s van de ooievaar.

Metrostation Troelstralaan, Schiedam

Stations van het openbaar vervoer zijn vaak bouwkundige hoogstandjes. In Schiedam zijn de metrostations Vijfsluizen, Nieuwland en Troelstralaan architectonische pareltjes. Ze zijn (deels) bovengronds aangelegd en daardoor een opvallend onderdeel van de omgeving.

Voor de metrolijn naar Hoogvliet, in 2002 geopend, is het station Troelstralaan in de Vlaardingerdijk geplaatst.

De foto. De achterkant van het metrostation steekt uit de dijk in het park. Door de kalende bomen, in herfstkleuren, is het station goed zichtbaar. De vorm en kleuren van de brug op de voorgrond komen overeen met de overkapping van het station.

Meer foto’s van metrostation Troelstralaan.

Wind Surf, Wiltonhaven, Schiedam

In de Wiltonhaven van Schiedam zie je regelmatig bijzondere schepen. Bij Huisman ligt nog steeds de Saipem Constellation, hiervan maakte ik in juli enkele foto’s. Nu ligt er voor onderhoud, tegenover de Saipem, een groot cruiseschip; de Wind Surf.

Wind Surf, een schoener met 5 masten, is een van de grootste zeilende cruiseschepen ter wereld. Er kunnen 342 passagiers mee die in 170 luxe hutten worden verzorgd door 210 bemanningsleden.

De foto. Aan het eind van een sombere dag met de waterige zon net achter de wolken. Er stonden twee passagiers te wachten op de watertaxi. Ik heb ook even gewacht waardoor de watertaxi een actiemoment in de foto is geworden en de voorgrond mooi werd opgevuld.

Meer foto’s van de Wind Surf.

Ondergaande zon, herfst, Kethel

Het water- en weidegebied rondom Kethel, een dorpje aan de noordgrens van Schiedam, is populair bij natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen.

Ieder jaargetijde is de natuur anders. In het voorjaar heb je de velden met koolzaad en in de zomer paarse distels.

De foto. Riet in herfstkleuren, schemerig, een donkere lucht en een ondergaande zon. De kale weidevelden waren minder fotogeniek dan de velden met koolzaad in het voorjaar. Als het heeft gesneeuwd kom ik terug; dan heb ik alle seizoenen gezien.

Safariresort Beekse Bergen

Een week geleden kon je nog naar dierenparken; inmiddels zijn die vanwege corona gesloten. Ik was enkele dagen naar de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De Beekse Bergen bestaat uit een safaripark, een bungalowpark en een safariresort.

In het safariresort staan Afrikaanse huisjes langs grote zandvlaktes. Op die vlaktes lopen Afrikaanse dieren en die komen, slechts gescheiden door een slootje en een laag hekje, tot vlak bij je huisje. In het naastgelegen safaripark kan je wandelend, of vanuit de eigen auto, nog meer dieren bekijken. Ook een tochtje met de safariboot is leuk om te doen.

De foto. Die moet een indruk geven van het safariresort met verschillende dieren. Je ziet, naast de giraffen, twee neushoorns en een groep watoessirunderen.

Meer foto’s van de Beekse Bergen.