Dunas, Maspalomas, Gran Canaria

doel van de afbeelding

In de maand december is het doorgaans koud en nat in Nederland; geen aangenaam weer. Op enkele uren vliegen liggen echter de Canarische Eilanden en daar heb je ook in de winter zomerse  temperaturen. Ik was een weekje naar Maspalomas; dat ligt in het zuiden van Gran Canaria.

Maspalomas is feitelijk een groot vakantieoord dat grenst aan de Atlantische oceaan en de beroemde, meer dan een kilometer brede, duinenrij (dunas). Ik verbleef op een bungalowpark ongeveer 25 minuten lopen (langs een kanaal) van de duinen, de lagune, de boulevard, de vuurtoren en het strand.

Het plaatsje Maspalomas is niet erg fotogeniek maar de lagune en de duinen zijn dat wel. Bij een lage zon kleurt het zand van de duinen diep oranje-geel en is de lucht perfect blauw.

Meer foto’s van Maspalomas.

Dickens, kerstfestijn, Schiedam

Rond de feestdagen worden door winkeliers en vrijwilligers in veel gemeenten evenementen georganiseerd. Je ziet dan ijsbanen, kerstmarkten, een samenzang en ijssculpturen. Ook Schiedam doet mee aan die feestelijkheden; dit jaar voor het eerst is er een Dickens festijn.

Enkele straten in het oude centrum zijn ingericht in een 19e-eeuwse kerstsfeer. Je ziet oude ambachten, straattoneel, zangkoren, kooplui en marktkramen. Overal lopen mensen in kleding uit de tijd van Dickens.

De foto. De hedendaagse kerstman was ook aanwezig. Als je een portretfoto maakt in een drukke straat komt er meer op de foto dan alleen de beoogde persoon. Door het type lens dat ik gebruikte bleef de achtergrond iets te nadrukkelijk aanwezig. In de nabewerking heb ik deze achtergrond vervaagd.

Nog enkele foto’s van het Dickens festijn.

Branderij Olyfboom, Schiedam

De jeneverhistorie is overal in Schiedam aanwezig. Omdat de oorspronkelijke functie van de molens, branderijen en stokerijen niet meer bestaat, hebben de nu overcomplete monumentale gebouwen een andere functie gekregen.

Op de Westerkade staan een tiental branderijen uit de 19e eeuw die nu in gebruik zijn als kantoor of appartement. Branderij de Olyfboom is een aantal jaren geleden volledig gerenoveerd waarbij  het oorspronkelijke uiterlijk is behouden.

De foto. Het gebouw op zich oogt wat saai maar, het raam boven de centrale entree is opvallend versierd met een reliëf van een olijfboom. Andere gebouwen in de omgeving hebben dergelijke versieringen niet. Ik vermoed dat dit kunstwerk tijdens de renovatie is aangebracht.

Muurschildering, Kloosterplaats, Schiedam

Bloembakken en kunstwerken maken de stad Schiedam steeds aantrekkelijker. Ook kale muren, meestal zijkanten van flats of ontstaan na sloop van een vervallen gebouw, worden voorzien van een nieuw verfje en heel soms verfraaid met een muurschildering.

Op de Kloosterplaats, het voormalig Gat van Bolmers, is enkele weken geleden een grauwe muur, door de Spaanse kunstenaar Mohamed L’Ghacham, van een muurschildering voorzien.

De foto. Voor de beschilderde muur ligt een kaal plein dat doorloopt naar de winkelstraat Broersveld. Het groene perk op de voorgrond, met daarin bomen in herfstkleur, heb ik gebruikt om de bestrating van dat kale plein te verbergen.

Nog enkele foto’s van de muurschildering.

Jimmy Nelson, Museum aan het Vrijthof, Maastricht

Ik was enkele dagen in Maastricht en wandelde over de Markt, op de stadsmuren, langs de Maas en bekeek de opbouw van de kerstmarkt op het Vrijthof. Ik bezocht de St. Servaaskerk en at vlaai bij de bekendste bakker van Maastricht. Waar ik eigenlijk voor kwam is de tentoonstelling ‘Homage to Humanity’ van de inmiddels wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson.

Jimmy Nelson (1967 UK) is bekend vanwege het fotograferen van inheemse stammen waarvan de cultuur aan het verdwijnen is. Jimmy reisde drie lang jaar de wereld over; het resultaat is vastgelegd in het boek Before They Pass Away.

De foto. Het prachtige Museum aan het Vrijthof heeft, in een sfeervol gebouw met moderne en oude architectuur, een tentoonstelling ingericht met werk van Jimmy Nelson. Bezoekers kijken in het boek waarvan een kopie op de voorgrond door mij is mee-gefotografeerd; aan de muren hangen foto’s die zijn gemaakt door Jimmy Nelson.

Meer foto’s van Maastricht en de tentoonstelling.

Mozaïek, open ateliers, Schiedam

Schiedam staat bekend als een werkstad; dat is onder andere te zien aan de offshore bedrijven als Mammoet, Huisman en Damen. Daarnaast is de grote fabriek van Nolet (Ketel 1), als vertegenwoordiger van de jeneverindustrie, geen onbekende. Kunst om de werkstad zelf te verfraaien zie je de laatste jaren steeds meer.

Een handvol galeries en tientallen kunstenaars hebben ook hun plek in Schiedam gevonden. In het afgelopen weekend stonden de deuren van de kunstateliers en galerieën open; je kon de kunstenaars aan het werk zien en hun creaties bewonderen. In het atelier stukjebijbeetje, dat ik bezocht, leren amateurs van professionals mozaïeken maken.

De foto. De kleuren, vooral de ogen, en de vormen van de stukjes vond ik boeiend aan dit mozaïek.

Meer foto’s van de open ateliers.

Metrostation Nieuwland, Schiedam

Vanaf 1893 is er een treinverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland. In 2017 is men begonnen om het NS-treinspoor geschikt te maken voor metrorijtuigen; het nieuwe spoor is daarmee onderdeel geworden van het Rotterdamse metronet. Schiedam heeft twee metrostations, Centraal en Nieuwland, die onderdeel zijn van de verbinding met Hoek van Holland.

Station Nieuwland is nagenoeg helemaal nieuw gebouwd. Er is veel glas en staal gebruikt waardoor het station er modern en strak uitziet. Met gele kleuraccenten heeft het station ook nog een eigen look gekregen. Ik maakte een serie foto’s met de nadruk op de architectuur van het metrostation .

De foto. Opvallend zijn de twee zuilen met liften en daartussen een loopbrug; die loopbrug lijkt zo het links gelegen gebouw in te gaan. Een wirwar van verticale, horizontale en diagonale lijnen vormen samen een eenheid.

Meer foto’s van metrostation Nieuwland.

Herfst, Julianapark, Schiedam

Wat oudere steden hebben vaak fraaie stadsparken; soms zijn die parken meer dan honderd jaar geleden aangelegd. Schiedam heeft meerdere parken waarvan de Plantage, het oudste stadspark van Nederland, en het Julianapark de bekendste zijn.

Het Julianapark is 1928 door de gemeentelijke tuinarchitect J.K. Dominicus ontworpen en aangelegd. Het park is altijd in de oorspronkelijke staat gehouden met fraaie bomen en smeedijzeren hekwerken. Op een kunstmatige heuvel is een koepel met pergola geplaatst; tegenwoordig worden daar muziekuitvoeringen gegeven. In het park staan ook meerdere kunstobjecten.

De foto. Dorre bladeren in de ochtendzon geven een heerlijk herfstbeeld. De boom rechts, het hek en de taxushaag zijn karakteristiek voor het Julianapark.