Oliebollenkraam, Spaland, Schiedam

Aan het einde van het jaar vind je bij ieder winkelcentrum de Hollandse gebakkraam met versgebakken oliebollen.

Ik heb een rondje Schiedam gedaan met de bedoeling een aansprekende eindejaarsfoto te maken van een oliebollenkraam. Die in onze straat heb ik al twee keer eerder gefotografeerd dus die deed nu niet mee.

De foto. Bij het winkelcentrum Spaland was alles aanwezig wat ik voor ogen had. De naam van het winkelcentrum, de teksten op de oliebollenkraam, een grote reclame voor aan te schaffen vuurwerk, veel kleur en somber weer. De binnenkant van de kraam krijg je alleen goed belicht als de lichtomstandigheden in de omgeving ongeveer gelijk zijn aan die in de kraam. Aan het eind van de dag is dat het geval.

Jingle Bell Rock, Utrecht

Met de naderende feestdagen is zowat iedere stad en dorp opgeleukt met kerstversiering, zijn de winkels langer open en is er vertier op straat.

In Utrecht lopen de in kerstoutfit geklede Domkoppen door de straten en langs de oude grachten; ze spelen het vrolijke kerstdeuntje Jingle Bell Rock; klik maar op deze link.

De foto. Bij het fotograferen van een groep mensen is er altijd wel iemand die verkeerd staat of de verkeerde dingen doet. Het risico van een mindere foto kan je beperken door extra opnames te maken. Belangrijk is dat van alle muzikanten de ogen op de foto staan.

Midwinter hoorblazers, Staelduinse Bos

In Zuid-Holland vind je diverse mooie natuurgebieden. Bekend zijn Midden Delfland en de duinen van Hoek van Holland tot voorbij Noordwijk. Dicht bij Hoek van Holland, de gemeente ’s-Gravenzande, ligt het Staelduinse Bos.

In de winterperiode, de adventtijd, organiseert de stichting die het bos beheert een wandeling waarbij onderweg midwinterhoornblazers te horen zijn.

De foto. De blazers zijn fotogeniek in het mistige bos. De kleuren van de blaadjes en de hoorn komen mooi overeen en dat geeft rust in de foto.

Meer foto’s van de hoornblazers.

Hoog Catharijne, Utrecht

Utrecht is altijd een fijne stad om te bezoeken. Je vindt er een gigantisch aanbod aan winkels, leuke tentjes om wat te eten en mooie musea om eens binnen te lopen. Het winkelcentrum Hoog Catharijne, ooit het modernste overdekte winkelcentrum van Nederland, was echter niet met de tijd meegegaan en daardoor wat sleets geworden.

Na het Centraal Station van Utrecht heeft nu ook Hoog Catharijne een volledige make over gekregen. De sombere en bedompte gangen zijn nu schitterende passages met moderne winkels. Afgelopen maand is een van de laatste delen van het winkelcentrum geopend.

De foto. Winkelcentra zijn in de kerstperiode extra mooi om te bezoeken en te fotograferen. Overal sfeervolle verlichting en versierde etalages. De foto moet de ruimte, de luxe en de sfeer van het nieuwe Hoog Catharijne laten zien.

Meer foto’s van Hoog Catharijne.

Peperklip, Rotterdam

Voor vernieuwende en gedurfde architectuur moet je in Rotterdam zijn. De laatste jaren zijn bekende gebouwen opgeleverd zoals de Markthal en de torens op de Wilhelminapier. Ruim 35 jaar geleden is in de wijk Fijenoord ook al een bijzonder gebouw neergezet: De Peperklip.

Rotterdam had eind jaren 70 een groot tekort aan sociale huurwoningen. In 1981 is daarom De Peperklip met ruim 500 woningen gerealiseerd. De vorm van het gebouw wijkt sterk af van wat toen – en nu nog steeds – gebruikelijk was. Een gebouw van enkele honderden meters lang in de vorm van een paperclip; aan de binnenkant van De Peperklip ligt een gemeenschappelijke binnentuin.

De foto. Momenteel worden delen van De Peperklip gerenoveerd en het stormde; er lag heel wat troep op straat. Deze foto van de binnentuin is, met wat hulp an Photoshop, helemaal schoon. Door de kale bomen kan je mooi de structuur van het gebouw zien. Door links en rechts de foto te kaderen is de ronding van het gebouw goed te zien.

Meer foto’s van De Peperklip.

Oesterbank, Schiedam

De gemeente Schiedam stimuleert bewoners om hun straten wat op te leuken door het aanleggen van geveltuintjes. Sommige bewoners hebben, in plaats van een tuintje, een bankje voor de gevel geplaatst waardoor het op zomerse dagen gezellig druk op straat kan worden.

Voor de gevelbankjes zijn door de gemeente kennelijk geen regeltjes bedacht waardoor je ze in alle soorten, maten en kleuren tegenkomt. Sommige bewoners hebben zelf opvallend creatieve bankjes gemaakt. Aan de Lange Haven, net niet meer in west, staat een bijzonder exemplaar: de oesterbank.

De foto. De oesterbank inspireerde mij om een serie foto’s van bankjes te maken. Ik ben door de wijk gelopen en fotografeerde alle bankjes die ik tegenkwam; het werden er 27. Toen ik bij de oesterbank stond ging net de buitendeur open; ik wachtte tot de bewoner naar buiten kwam. Net voordat hij mij zag maakte ik de foto. De spiegelingen in het glas van de ramen achter het bankje maken voor mij de foto de moeite waard.

Meer foto’s van bankjes.

Molens, Schiedam

Ooit stonden er aan de rand van het centrum van Schiedam twintig molens; op deze oude kaart zijn die molens ingetekend. Vijf molens, de Palmboom, de Noord, De Vrijheid, de Drie Koornbloemen en De Walvisch, zijn bewaard gebleven.

Nog niet zo lang geleden zijn twee molens, de Nolet en de Kameel, in oude stijl herbouwd.
Geheel buiten het centrum van Schiedam staat nog de Babbersmolen.

De foto. Bij een foto gaat het niet alleen om het object dat het onderwerp is, in dit geval de molens, maar ook om het grotere geheel. Het is altijd mooi om spiegelingen in het water te gebruiken om de voorgrond te vullen.
Ik liep een rondje langs de molens en maakte onderweg ook nog enkele foto’s van het metrostation aan de Parkweg.

Rotonde, Westfrankenlandsedijk, Schiedam

Bij de meeste gemeenten is nu wat meer geld beschikbaar en is er ook weer aandacht voor de openbare infrastructuur. In Schiedam zijn recent het stationsgebied en de boulevard langs de Schie opnieuw ingericht; is het ‘Gat van Bolmers’ getransformeerd tot Kloosterplaats, zijn de kades van de Lange haven vernieuwd en heeft de Westfrankenlandsedijk een metamorfose ondergaan.

De Westfrankenlandsedijk verbindt de haventerreinen langs de Nieuwe Maas met Vlaardingen en Rotterdam. Hiermee wordt voorkomen dat het vrachtverkeer door het centrum van Schiedam rijdt. Bij het opknappen van de dijk is een grote rotonde aangelegd om het doorgaande en overstekende verkeer zonder stoplichten te kunnen regelen.

De foto. De uitdaging is om van een saaie rotonde een mooie foto te maken. De enige keuzes die je als fotograaf hebt zijn: het moment waarop je de foto maakt en de compositie. De vroege ochtend zorgt voor een mooie oranjerode horizon (het moment). Het zebrapad vult de voorgrond en er is gekozen voor symmetrie (de compositie).