Oliebollen, 31 december 2017

Met oliebollen nemen wij afscheid van 2017.

Foodfotografie is een moeilijke tak van sport. Factoren als opmaak, kleur, voorgrond en achtergrond vragen de nodige aandacht. Daarnaast moet de scherptediepte worden bepaald, de belichting worden ingesteld en de compositie worden gemaakt.

De foto. De licht bepoederde oliebollen stonden op een hoog tafeltje voor de kerstboom. De voorgrond is scherp gehouden; op de achtergrond is de aangeklede kerstboom nog te herkennen. Het statief is gebruikt en er is van links ingeflitst.

Kerst. Schiedam

In Schiedam zijn de laatste jaren diverse mooie plekjes ontstaan. Nu, met deze donkere dagen, zijn die plekjes door de lokale ondernemers met kerstbomen wat opgeleukt. De sfeer in de stad is, ook op het grote plein voor de kerk en het Land van Belofte, feestelijk.

Het Land van Belofte is een mooie plek om te bezoeken. Op vrijdag is er de weekmarkt en in het weekend regelmatig een vintage markt. Het plein is omsloten door moderne oudbouw en historische pandjes uit de 18e en 19e eeuw.

De foto. Het moest herkenbaar Schiedam zijn. Je ziet de Liduina Basiliek, het gemeentehuis, de mooiste boom van Schiedam met daaronder Proosje (de beroemde mascotte van Schiedam). Het regenboogzebrapad en de altijd aanwezige duifjes maken het plaatje compleet. De foto is bij zonsopkomst genomen; in de grauwe lucht zit dan nog aardig wat blauw.
Gewoonlijk probeer ik een lege voorgrond te voorkomen; nu is dat een mooie plek voor een nieuwjaarsgroet.

Olifanten, Sri Lanka

Als je van natuur,  cultuur en een fijne temperatuur houdt, dan is Sri Lanka ‘the place to be.’ Sri Lanka is een  tropisch eiland, net zo groot als Nederland en België samen, met circa 22 miljoen inwoners en dat net onder de zuidpunt van India ligt. Het boeddhisme is de belangrijkste religie en dat zie je overal aan de tempels, monniken, pagodes en Boeddhabeelden.

Op Sri Lanka zijn meerdere grote nationale parken waar de flora en fauna beschermd zijn. Hierdoor is er een ideaal leefklimaat voor de vogels, apen en vooral de olifanten. Er zijn er enkele duizenden van en die zijn via georganiseerde jeepsafari’s door toeristen te bewonderen.

De foto. Bij een jeepsafari sta je op ooghoogte met de olifanten; dat is een ideale positie. Om de beesten goed in beeld te krijgen, ze stonden op enige afstand, is een telelens gebruikt. De foto is omgezet naar zwart-wit omdat alleen maar het grijs van de olifanten en het groen van het gras het beeld nog al zwak maken.

Meer foto’s van Sri Lanka.

West Kruiskade, Rotterdam

Op de rand van het centrum van Rotterdam staan hypermodern vormgegeven gebouwen tegenover oude gebouwen van begin twintigste eeuw. Hier komen niet alleen twee architectuurstijlen bij elkaar maar ook verschillende culturen.

Het stationsgebied grenst aan de West Kruiskade; dat is een multiculturele buurt waar veel mensen van Chinese afkomst wonen en werken. In deze omgeving staan de kantoren van grote ondernemingen als Unilever en Cool Blue; je kunt er ook naar de bioscoop, de Schouwburg of de Doelen.

De foto. De oude en nieuwe architectuur samen met het intensieve gebruik van de omgeving wilde ik in beeld brengen. De foto is genomen onder de overkapping van een Chinees restaurant. Je ziet de bioscoop en de Doelen.

Meer foto’s van de Kruiskade en omgeving.

Molen De Walvisch, Schiedam

De molens in Schiedam zijn tussen 1700 en 1800 gebouwd. Ze zijn de hoogste ter wereld en ook voor het toerisme belangrijk.

Omdat de molens al zo oud zijn is regelmatig onderhoud noodzakelijk; aan de Nieuwe Haven wordt molen de Walvisch momenteel gerenoveerd. Om geen last van het wisselvallige weer te hebben is de molen ingepakt. Het ziet er bijzonder uit; je zou denken dat de inpakkunstenaar Christo aan het werk is geweest.

De foto. Bij verticale foto’s is het moeilijk om een mooie beeldvulling te krijgen. Je hebt te veel voorgrond en te veel lucht. De voorgrond kan je aantrekkelijk maken door iets extra’s in beeld te nemen; hier een deel van de brug. Bij de lucht moet je het hebben van de wolken.

Dansende bomen, Garderen

De Veluwe is elk seizoen de moeite waard om te bezoeken. Over de heide en in de bossen kan je heerlijk wandelen en fietsen; onderweg kom je pittoreske plaatsjes tegen en er zijn tal van leuke eetgelegenheden.

Garderen, een klein dorpje in de buurt van Putten, grenst aan het Speulder- en Sprielderbos. In die bossen vind je grillig gevormde bomen die lijken te dansen. Nu in de herfst, met de oranje en gele kleuren, ziet het er ook geweldig uit.

De foto. De sfeer in het bos was op de bewolkte dagen niet zo bijzonder; het bos leeft niet en heeft weinig kleur. Toen de zon doorbrak ontstond een ware kleurenpracht. Bij natuurfoto’s krijg je diepte als er wat op de voorgrond staat. Door een laag opnamestandpunt te kiezen kon ik de afgebroken takken als voorgrond gebruiken van de dansende bomen.

Meer foto’s van Garderen en omgeving.

Viaducten en bruggen, Schiedam

Schiedam ligt aan de Maas en wordt op veel plaatsen doorsneden door waterwegen. De stad ligt ook aan de A20, de spoorlijn naar Amsterdam en de metrolijn naar Spijkenisse. Deze voorzieningen passeren het water over bruggen en viaducten.

Net voorbij station Schiedam Centrum komen de spoorlijn, tram en metro bij elkaar. Veel beton, water en weinig groen. Hier en daar wat kleur van een tegelwand, een stoplicht en graffiti.

De foto. Alles moet op de foto. Ik heb een plaatje waar ook de tram op staat; die trekt te veel de aandacht weg van het grotere geheel dat ik wil laten zien. Nu zijn het alleen de betonconstructies, lucht en water; de foto is zo mooi in balans. Omdat het zo’n grauwe dag was heb ik de foto wat extra contrast meegegeven.

Meer foto’s van de viaducten.

Na de brand, Nieuwpoortweg, Schiedam

Soms is het leuk om foto’s te maken van eenzelfde plek maar dan wel op een ander moment of bij andere omstandigheden. Een bekend voorbeeld is het bospaadje in de lente, de zomer, de herfst en de winter. In een stad maak je foto’s van dezelfde straat; het zijn juist de veranderingen die interessant zijn. Bijvoorbeeld een nieuw gebouw.

Eind 2016 brandde een opslagloods aan de Nieuwpoortweg in Schiedam volledig af; van de restanten heb ik toen een foto gemaakt. Nu, bijna een jaar later, is er wel gesloopt maar vind je nog steeds de resten van de brand. Kennelijk is er nog geen nieuwe bestemming voor het terrein gevonden waardoor het blijft zo als het is.

De foto. Naast een onderwerp met een verhaal is het ook belangrijk dat het onderwerp visueel boeit. Dat doe je door een goede compositie. De beeldbepalende elementen moeten op de foto staan, je speelt met de lijnen en kiest het juiste standpunt. Bij deze foto vond ik de vertikalen opvallend; op het gebouw, de steiger, de walkant en de betonnen staanders.

Meer foto’s van de Nieuwpoortweg.