Na de brand, Nieuwpoortweg, Schiedam

Ieder jaar, aan het eind van het jaar, waarschuwen de instanties voor het veilig gebruik van vuurwerk; mensen kunnen gewond raken en er ontstaan branden. Ook in de rest van het jaar is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met vuur. De afgelopen periode waren er op meerdere plaatsen grote branden met veel schade. Half november was er een enorme brand in Schiedam.

Aan de Nieuwpoortweg, net achter het station van Schiedam en in het gebouw waar een jaar of tien geleden Radio Modern zijn hoofdvestiging had, woedde een uitslaande brand die een opslagloods volledig vernielde. Naast de loods was de grootste motorwinkel in de regio gevestigd. Hoewel het winkelpand niet is afgebrand was de schade zo groot dat de winkel is gesloten. Deze week is men begonnen met de sloop van de loods.

De foto. Bij het maken van foto’s buiten moet je altijd rekening houden met de weersomstandigheden. Met name de lichtval is een belangrijk aandachtspunt. Deze foto is gemaakt op een zonnige dag met de zon schuin achter. Hierdoor is het hele terrein van de verbrande loods goed belicht. Het is dan alleen nog een kwestie van een mooie compositie maken; kijk even naar de borden boven de loods, de grijper van de kraan tussen de pilaren en het achterlicht rechtsonder.

Kerst

De kerstdagen staan voor de deur. Iedere kerst maak ik een foto met een kerstthema. Dit jaar van onze nagelnieuwe-kunst-kerstboom.

De foto. Het lijkt zo eenvoudig. Ik had er toch wel wat tijd voor nodig. De ballen en figuren in de boom mogen niet te veel voor elkaar hangen. Draadjes van de lampjes mogen zeker niet voor de kerstfiguren komen. Ik wilde sterretjes om de lampjes; dat betekent een bijna geheel gesloten diafragma met als gevolg lange sluitertijden. De foto is daarom vanaf statief gemaakt. Natuurlijk ook opletten dat, in spiegelde kerstballen, niet het maken van de foto zelf vol in beeld komt; daarom zijn er wat ballen op een ander plek gehangen. Alleen in het rode balletje links en de zilveren bal rechtsonder zie je iets van het maken.

Kunst in de kerk, Schiedam

Wat doe je als gemeente die het belangrijk vindt dat kunstenaars een basisinkomen verwerven? Dan koop je de kunst en zet het in een depot. Wat nu als het depot vol is? Dan beëindig je de regeling, schenk de beste werken aan het plaatselijke museum en de rest verkoop je aan de inwoners van de gemeente. Wat overblijft wordt geveild.

De gemeente Schiedam heeft het tientallen jaren, via diverse regelingen, mogelijk gemaakt dat onbekende en aankomende kunstenaars aan het werk konden blijven. De kunstenaars hebben in die periode gezamenlijk meer dan duizend werken geproduceerd die dit weekend door de gemeente in de verkoop zijn gedaan. Op maandag 18 december wordt het restant geveild. De verkoop en de veiling vinden plaats in de historische Havenkerk die tegenwoordig voor allerlei evenementen wordt ingezet. Van de verkoop heb ik enkele foto’s gemaakt.

De foto. In grote ruimtes, bij slechte lichtomstandigheden, met bewegende objecten en wanneer flitsen niet mogelijk is, moet je keuzes maken. Met een lage ISO-waarde en een open diafragma is de scherptediepte beperkt. Bij een klein diafragma en een hoge ISO-waarde is een foto van voor tot achter scherp. De hoge ISO-waarde veroorzaakt wel de nodige ruis.
Ik wil de kunst in de volledige ruimte van de kerk laten zien; de foto is van voor tot achter scherp. De ruis neem ik voor lief.

Meer foto’s van kunst in de kerk.

Perito Moreno, Argentinië

Perito Moreno. ArgentiniëIn groepsverband maakte ik enkele weken een rondreis door Argentinië (en een stukje Chili).
Argentinië is een geweldig land en kent veel bezienswaardigheden. Buenos Aires, met 3 miljoen inwoners de hoofdstad van Argentinië, doet Spaans-Italiaans aan en heeft prachtige klassieke gebouwen. De tango en het bereiden van eten zijn tot een ware kunst verheven; de pittige koffie en het zoete gebak smaken altijd naar meer.
Patagonië, in het midden van het land, is een woestijngebied; er groeit nauwelijks iets. Maar aan de voet van de Andes is het land vruchtbaar en groen. Daar ligt ook, tussen de besneeuwde bergen, het Zwitsers aandoende stadje Bariloche.
In de omgeving van het plaatsje Calafate kan je in de bergen wandelen en gletsjers bezoeken. In het uiterste-uiterste zuiden, ook wel Vuurland genoemd, ligt het plaatsje Ushuaia vanwaar je excursies kunt doen naar een pinguïn kolonie en één van de vele nationale parken.

De grootste gletsjer van Argentinië is de Perito Moreno; deze staat op de foto. De gletsjer eindigt, 60 meter dik en 5 kilometer breed, in een groot meer. Met een boot kan je langs de gletsjer varen en je kunt de gletsjer vanaf een wandelpad bekijken.

De foto. Tijdens een georganiseerde groepsrondreis wordt door de reisleider bepaald op welk moment je welke bezienswaardigheid bezoekt. Je bent voor foto’s altijd afhankelijk van de weersomstandigheden van het moment. In Patagonië is het vaak slecht weer met kou, regen en wind. Ik had geluk; het was zonnig en helder. Vanwege de felle zon zijn de omstandigheden dan niet helemaal ideaal, maar het kon er zeker mee door.
De toppen van de bergen, de randen van de gletsjer, het wandelpad en de gestreepte wolken vormen samen in de zon een mooi lijnenspel.

Meer foto’s van Argentinië en Chili.

West Kruiskade, Rotterdam

West Kruiskade, RotterdamHet centrum van Rotterdam is de laatste jaren erg interessant geworden. Naast de moderne architectuur zijn er nog vooroorlogse wijken die, al dan niet gecombineerd met nieuwbouw, zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Het gebied rechts van het nieuwe Centraal Station, het wordt ook wel Chinatown genoemd, is één van de aantrekkelijke plekjes van de stad. Op de West Kruiskade vind je de leukste restaurantjes, boetieks en de beste oosterse supermarkten. En, niet te vergeten, het prijswinnende ijs van de IJssalon.

De foto. Moderne architectuur aan het eind van de oude straat. Nieuwbouw tussen oudbouw. De IJssalon met zijn Delftsblauwe gevel. Het lijnenspel van de zebra, rvs-buizen, tramrails en draden van de RET tram. Rechts op de afvalbak de naam van de straat.

Herfstbladeren in de haven, Schiedam

Herfstbladeren in de havenVorige week maakte ik een foto van een molen langs het water en bomen in fraaie herfstkleuren. Nu is het serieus herfst en liggen de blaadjes op straat, in de perken en in de havens.

In het centrum van Schiedam is veel natuurlijke groen aanwezig. Op de kades van de havens staan prachtige bomen en je vindt er klassieke parken als het Julianapark en De Plantage.

De foto. Over de Nieuwe Haven ligt de Kippebrug; langs de Nieuwe Haven staan aan beide kanten bomen. De bladeren lagen kort na een regenbui net in het water van de haven en waren nog mooi geelbruin van kleur. De zwarte achtergrond ontstaat doordat het vrij donker was; daardoor is het water, zonder reflecties van de lucht, diep zwart.

Herfst, molen, Schiedam

Herfst, molen in SchiedamDe hoge molens van Schiedam zijn voor toeristen en bewoners prachtige blikvangers. In de herfst zijn de molens ook nog eens omringd door oranje-gele bomen. Op een zonnige dag en met een lage zon krijg je zo een unieke combinatie van kleuren.

De foto. Het spiegelende water zorgt voor een mooie invulling van de anders saaie voorgrond.

Klokgevel Claudia, Schiedam

Trapgevel Claudia, SchiedamIn oude steden vind je woonhuizen met oude architectuur. Je hebt huizen met trapgevels, tuitgevels, puntgevels, halsgevels en klokgevels. De klok is één van de meest sierlijke gevelvormen; die vorm wordt al eeuwen toegepast bij vooral smalle woningen.

Ook in het oude centrum van Schiedam vind je op meerdere plaatsen klokgevels. Omdat Claudia bij Jan weg is, valt de klokgevel in de Lange Kerkstraat wel erg op.

De foto. De tekst op de gevel moest uiteraard in beeld; maar wel als onderdeel van de omgeving. Ik ben zo gaan staan dat de ‘moderne ’auto’s de voorgrond vullen; de bomen kaderen de bovenkant van de foto.