Beatrixpark

Het Beatrixpark is het grootste park van Schiedam; het ligt in het noorden van de stad aan de Poldervaart. Het park heeft speelweiden, wandelpaden, een moerastuin, een heemtuin, een kinderboerderij, een (invaliden)speeltuin, pannenkoekhuis, een trimbaan, barbecueplaatsen en vijvers. Er zijn ook wandelroutes uitgezet.

Meer foto’s.

Oude Stadhuis

Oude stadhuisHet Oude Stadhuis ligt aan de Grote Markt is meer dan 350 jaar oud. Tot en met 1973 vergaderde de gemeenteraad in het Oude Stadhuis. De gemeente is nu gehuisvest in een moderne kantoortoren aan het Stadserf. In het Oude Stadhuis is nu, na de restauratie in 2004, een restaurant gevestigd.

Meer foto’s.

Haven, Schiedam

HavensSchiedam heeft niet alleen havens in de stad maar ook havens voor de zeevaart. In die havens worden zeeschepen geladen en gelost of worden goederen overgeslagen op binnenvaartschepen. Aan de havens zijn ook bouw en onderhoudsbedrijven voor de scheepvaart en de offshore industrie gevestigd. Mammoet en Huisman zijn de bekende Schiedamse bedrijven van nu.

Meer foto’s.

Julianapark

JulianaparkHet Julianapark ligt in Schiedam West en is een beschermd monument. Het park is ontworpen door de gemeentelijke tuinarchitect  J.K. Dominicus. De vijver was een belangrijk onderdeel van de waterbeheersing in het voormalig poldergebied, dat in 1907 werd opgespoten. Het park is in 1928 geopend.

Dominicus ontwierp het park met gebogen paden in een landschappelijk opzet, gecombineerd met enkele formele lanen en zichtlijnen, zoals het toegangspad vanaf de Burgemeester Knappertlaan. Centraal in het park ligt een heuvel met daar op een koepel die tegenwoordig als podium voor muziekuitvoeringen wordt gebruikt. Vanaf de heuvel heb je een mooi zicht over het park.

In het park zijn enkele monumenten aanwezig, zoals de Emmabank uit 1935 en een bevrijdingsmonument uit 1949 van Pieter van Starreveld.

Meer foto’s.