Voorhaven, Schiedam

Voorhaven, SchiedamWij wonen ongeveer 15 minuten lopen van de havens en de Nieuwe Maas. Vanaf de Maasboulevard heb je een mooi uitzicht op de skyline van Rotterdam. Daar heb ik al eens eerder foto’s van gemaakt; nu is de camera een kwart slag naar links gedraaid en kijk je langs de Voorhaven naar de skyline van Schiedam.

De foto. Die is gemaakt met de (nieuwe) groothoeklens; met die lens moet je extra aandacht besteden aan de compositie want anders heb je geen beeldvulling. Daarom links, van onder tot boven, de vlaggen met prettige feestdagen en een flat; op de voorgrond de kabel en rechts de boot Adandi. In het midden het typisch Schiedamse; molen De Nolet.
Het was met opzet al wat later op de dag met ondergaande zon, vandaar het zachte licht en de wat oranje gloed.

Fijne kerstdagen

KertwensenZo als inmiddels gebruikelijk een kerstfoto; een collage van kerstkaarten die wij hebben ontvangen. Om de foto te maken zijn de kaarten op de grond gespreid en is de camera ondersteboven aan het statief gehangen.

Winterlicht, Julianapark, Schiedam

Winterlicht, Julianapark, Schiedam

In het Julianapark hebben kunstenaars dit weekend lichtobjecten geplaatst. Ik ging met de camera en het statief naar het park om in het donker wat sfeerbeelden te maken.
Bij fotograferen in het donker moet je af en toe oplossingen bedenken om een foto te kunnen maken. Zo was er een veld met lichtbloemen. De bloemen gingen niet allemaal tegelijk aan; het duurt ongeveer 5 seconden voordat je alle lichtbloemen een keer hebt gezien. De truc was de belichtingstijd zo lang te maken dat de lichtjes allemaal één keer hebben gebrand. Het lijkt op de foto dan net alsof ze allemaal tegelijk aan zijn; in werkelijkheid is dat dus niet zo.

De foto. Ik heb gewacht totdat het donker wordt. Dan heb je een mooie egale lucht, zie je nog net wat van de omgeving en de verlichting is zacht. Ik ben zo gaan staan dat er meerdere lichtobjecten op de foto staan maar ook zo dat er wat van het park en de omgeving van het park is te zien.

Meer foto’s van Winterlicht.

Nieuwe groothoeklens

Lange Haven, SchiedamEen groothoeklens stond al lang op mijn verlanglijstje. Eindelijk is het er van gekomen.
Met een groothoeklens, in mijn geval een zoomlens van 14 tot en met 24 mm, kan je aanzienlijk meer op een foto zetten dan met een gewone lens. Dat ben ik dit weekend gaan proberen op wat mooie plekjes in het oude deel van Schiedam.

Het is verrassend hoe anders het fotograferen met een groothoeklens is.
Je moet heel goed opletten dat de camera waterpas staat anders krijg je door vervorming scheve lijnen. Gelukkig heeft mijn camera een ingebouwd waterpas. Een ander fenomeen is dat je met het grote beeldoppervlak van een groothoek altijd wel donkere delen en lichte delen op de foto krijgt. In de nabewerking moet je dat zien te te corrigeren. Het laatste wat ik bijzonder vind is de scherptediepte; als je een foto maakt is nagenoeg alles scherp, van de voorgrond tot de horizon.

Herfstbladeren

HerfstbladerenDe laatste blaadjes zijn deze week van de bomen gevallen. Op sommige plaatsen liggen ze tientallen centimeters hoog. Op de Nolenslaan in Schiedam staat een grote boom waar deze blaadjes onder liggen.

De foto. Het regent en daardoor zijn de kleuren op zijn mooist.

Liduinastraat, Schiedam

Liduinastraat, Schiedam3Wij wonen in een oude wijk van Schiedam. In zo’n oude wijk zie je op enkele plaatsen nog de sfeer zo als die 50 jaar geleden geweest kan zijn. Dat is ook zo in de Sint Liduinastraat waar je, naast een ouderwets café, nog een kapper, bakker, slager, poelier, wasserij, sigarenwinkel, klokkenmakerij en een groentewinkel hebt. Wij wonen tegenover de St. Liduinastraat en komen regelmatig in die winkels.

Het plan is er al langer om een foto van die straat te maken maar de omstandigheden zijn meestal niet goed genoeg voor een mooie plaat. Vandaag, om een uur of half drie, stond de lage zon precies op het stukje straat dat ik interessant vind. Op die tijd is de zon niet meer zo sterk zodat je ook niet van die harde schaduwen krijgt.

De foto. De compositie was snel bedacht; de groente en het fruit van de winkel, de ruit met De Groentehoek er op, enkele fietsen tegen de gevel, vroege kerstversiering, helemaal rechts nog een deel van het uithangbord van de poelier en dan een kijkje verder de straat in.
De persoon is met opzet  mee gefotografeerd.

Macro van een plant in de tuin

HortensiaIk heb al enige tijd een macrolens maar er nog nog niet veel mee gedaan. Vandaag moest het er maar eens van komen; in de tuin.

Met een macrolens kan je heel dicht bij het te fotograferen onderwerp komen waardoor je opnames op ware grootte kunt maken; je kunt dan dingen zien die met het blote oog nauwelijks zijn waar te nemen. Voor macro opnames buiten moet het windstil zijn; een klein beetje wind en het onderwerp is bewogen.

De foto. Het was windstil; ik wilde er niet te veel gedoe van maken dus zonder statief naar buiten, scherpstellen en een paar mooie plaatjes maken. Die vlieger ging helaas niet op. Ik had wel rekening gehouden met bewegingsonscherpte, dat is een kwestie van een voldoende korte sluitertijd kiezen, maar niet met de onscherpte die ontstaat door het verplaatsen van het scherpstelpunt. Bij macrofotografie is de scherptediepte (het deel van de foto dat scherp is) heel gering; vaak enkele millimeters of minder. Als je beweegt verschuift het scherpstelpunt en is de foto op de verkeerde plek scherp. Een korte sluitertijd helpt dan niet. Het probleem was snel opgelost; toch maar met een statief de foto’s gemaakt.

Deze foto is van een blad van een struik en heb ik gemaakt vanwege de verschillende elementen waaruit het blad bestaat maar die ook allemaal een verschillende kleur hebben. Van diep zwart tot lichtgroen. Dat zie je alleen goed bij een macro opname.

Brandweerkazerne, Schiedam

Afgelopen zaterdag konden bedrijven in de regio zich aan het publiek presenteren. Wij kozen voor een rondleiding op de  bouwplaats van de nieuwe brandweerkazerne in Schiedam. Deze kazerne wordt gebouwd door de Schiedamse aannemer v.d. Tempel.  Op de bouwplaats heb ik een serie foto’s gemaakt die op verschillende manieren iets van het gebouw en van de omgeving van het gebouw laten zien. Voor de sfeer natuurlijk ook enkele foto’s van de rondleiding.

De foto. Die is speciaal gemaakt vanwege de horizontale, verticale en schuine lijnen. Door de witte lucht wist ik van te voren dat de foto een hoog contrast zou krijgen waardoor die goed is om te zetten in zwart-wit. Omdat er nog enige schaduwwerking op de buizen zit is er wat diepte in de foto te zien; vanwege het hoge contrast is dat maar heel weinig.

Meer foto’s van de brandweerkazerne.