Fijne feestdagen

KertskransjesOp speciale dagen probeer ik altijd mee te liften met het thema. Nu is het kerstmis en een kerstthema is dan leuk.
Een collage van kerstkransjes, een kerstbal en wat groen. Feestelijke kleuren en voor iedereen een feestelijke goede boodschap.

Oude Haven, Rotterdam

Op deze eerste winterse dag van het jaar moest ik wat boodschappen doen in het centrum van Rotterdam. Vanwege de sneeuw had ik het idee om wat foto’s te maken van de Oude Haven. De Oude Haven was de eerste haven van Rotterdam en is nu alleen nog in gebruik voor het toerisme. Er liggen diverse oude schepen en er is ook een scheepshelling.

Links, net achter de scheepshelling zie je de Willemsbrug. Een klein stukje naar rechts, achter de bomen, ligt de hef (zonder hefgedeelte want dat ligt, zo als ik vorige week vertelde, in de Merwehaven). Nog iets verder naar rechts zie je het Witte Huis; ooit was dat het hoogste kantoorgebouw van Europa.

De Hef uit Rotterdam, Schiedam

Een week of drie geleden geleden, het was meen ik ook in het NOS-journaal, is het beweegbare deel van de oude spoorbrug (De Hef) in Rotterdam verwijderd en voor restauratie naar de Merwehaven gebracht. De Hef ligt over de Koningshaven en was onderdeel van de spoorverbinding van Amsterdam en Den Haag met het zuiden. Sinds 1993 is De Hef vervangen door een tunnel en heeft hij geen functie meer. De afgelopen jaren waren en tientallen plannen om weer wat met De Hef te doen; slopen mag niet want het is een monument. Om te voorkomen dat De Hef verpietert is een restauratie gestart. Het bewegende deel ligt op op een haventerrein; nog geen vijf minuten fietsen bij ons vandaan.

De foto. Ik was al eerder van plan om een foto van dit deel van De Hef te maken maar je kunt er niet dicht bij komen. Hij ligt achter een meer dan 2 meter hoog hek met prikkeldraad. Ik heb gewacht tot de lucht donker was waardoor er geen hinder is van tegenlicht. Het hek heb ik  onderdeel van de foto gemaakt.

Puzzel

Ieder week een foto maken wil doorgaans wel lukken; soms is het een heel gepuzzel om iets te bedenken dat bijzonder en aansprekend is. Dit weekend lukte het niet zo. Gisteren foto’s bij de A4 gemaakt met een speciaal filter; de foto’s waren niet wat ik er van had verwacht. Vandaag naar de schaatsbaan in het centrum van Schiedam. Ik wilde een avondopname maken met de vele gekleurde lichtjes en schaatsers die niet helemaal scherp zijn vanwege hun beweging. Er waren nauwelijks schaatsers en de verlichting was te fel ten opzichte van de omgeving. De kleuren liepen te veel door elkaar; de kleur groen was erg aanwezig.
Het was al half 10 en ik had nog geen foto. Toen dacht ik aan het puzzelen; de dames hebben met Sinterklaas een puzzel gekregen en de stukjes liggen nog op een hoopje in de doos. Toepasselijk voor de foto van deze week.

Technics, nostalgie

Vandaag was het geen fijn weer om buiten foto’s te maken. Ik was wel met de fiets en de camera op pad; toen het ging regenen was ik ook weer snel thuis. In huis zijn er natuurlijk altijd wel voorwerpen of plekjes die een foto waard zijn.
In 1975, toen ik op mij zelf ging wonen, kocht ik bij Correct in Rotterdam Noord een stereoversterker en tuner van Technics. Toen het neusje van de zalm. De apparatuur staat nog steeds bij ons in de kamer en de versterker wordt ook nog gebruikt. Met de tuner kan ik niets meer; sinds wij geen analoog signaal meer doorkrijgen van de kabelmaatschappij is de tuner slechts gezelschap voor de versterker.

De foto. Ik wilde deze nostalgie fotograferen; de foto moest er dan ook nostalgisch uitzien

Brakwatergetijdengebied, Vijfsluizen, Schiedam

Brakwatergebied, Vijfsluizen, SchiedamEnkele weken geleden is in Schiedam Vijfsluizen een nieuw natuurgebied aangelegd; een zogenaamd brakwatergetijdengebied. Door het weghalen van de Maasdijk is een open verbinding ontstaan tussen de nieuwe Maas en een meertje aan de Karel Doormanweg. Het gebied is nog nieuw, leeg en kaal; je ziet er wel veel vogels.
Nieuwsgierig als ik ben moet ik daar een keer gaan kijken. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond en dat is leuk voor een foto.

Links ligt de A4 met de entree van de Beneluxtunnel. Je ziet de blauwe borden langs de snelweg. Midden voor zie je enkele kantoorgebouwen die zo kenmerkend zijn voor Vijfsluizen. De kraan is van Huisman Industries. Ik heb een groothoeklens gebruikt en daardoor de keien en het werkschip rechts ook op de foto kunnen zetten.

De foto heb ik zo willen maken dat je kunt zien waar het watertje ligt, wat er gebeurt en wat er is gebeurd. Het gebruik van een groothoeklens vergt wel wat aandacht voor het mooi invullen van de voorgrond.

Callicarpa

Aan de rand van het oude centrum van Schiedam ligt De Plantage. De Plantage is in 1767 als park aangelegd en is het oudste stadspark van Nederland. Het ligt naast de verbindingsweg die loopt van het centrum van Schiedam naar de wijk De Gorzen. Aan die weg liggen tientallen statige oude huizen. Meer over De Plantage weten? Klik deze link. In het park is nu alles uitgebloeid; alleen een struik met paarse besjes zag er, ook in de regen, nog mooi uit.

Architectuur in het bos

Architectuur in het bos

Afgelopen weekend waren wij in de bossen van Noord Brabant. In deze tijd van het jaar zijn er veel paddenstoelen en ik had het plan er wat van op de foto te zetten. De paddenstoelen groeiden dicht bij elkaar; het leken net kleine dorpjes. Ik hou van architectuur en besloot daarom ‘de architectuur van de paddenstoelen’ te fotograferen; dus hoe ze met elkaar groeien.

De foto. Die is genomen in het ochtendlicht op een plek waar meerdere soorten paddenstoelen tegen een dode boomstronk bij elkaar groeien.

Meer architectuurfoto’s in het bos vind je onder deze link.