Oliebollen; score AD 9,5

Oliebollen; AD 9,5En weer heeft Schiedam er een bezienswaardigheid bij; al kan je er maar tot en met 31 december van genieten.

Aan het begin van de Burgemeester Knappertlaan, staat ieder jaar in deze periode de oliebollenkraam van Nico Sterrenberg. Nico doet elk jaar mee met de oliebollentest van het Algemeen Dagblad. Tot nu toe kwamen zijn bollen altijd al goed uit de test. Dit jaar leverde hij echter een topprestatie. Hij eindigde als vijfde, met een 9,5.
De oliebollen, die in meerdere soorten verkrijgbaar zijn, horen dus tot de beste van Nederland. Wij hebben ze geproefd; ze smaken perfect. Als je in de buurt bent moet je zeker bij Nico langs gaan.

De kraam staat op de rotonde aan de Nieuwe Haven. Links van de kraam zie je, net achter de takken van de bomen, molen de Walvisch en verderop molen de Drie Koornbloemen.

De foto. Het plan was al om een foto van de kraam te maken. Nu er ook zo’n goede prestatie is geleverd wist ik dat zeker. Ik heb gewacht tot aan het eind van de middag en het weer nog wat somber was. Het sombere weer zou een mooi contrast vormen met de kleurige kraam. Leuk aan deze foto is de combinatie van ronde vormen (de rotonde, het fietspad en de bloembak) en de rechthoekige vormen van de gebakkraam en de spandoeken.

Treurwilg, Volkspark, Schiedam

TreurwilgAchter de Burgemeester Knappertlaan liggen twee parken; het Sterrebos en het Volkspark. De parken vormen de scheiding tussen de woonwijk Schiedam West en het havengebied. Het Sterrebos is in 1909 door landschapsarchitect J.K. Dominicus aangelegd. De paden in het park komen in de vorm van een ster bij elkaar; vandaar de naam Sterrebos. Het Volkspark, dat in het verlengde van het Sterrebos ligt, is ongeveer tien jaar later aangelegd. Op dit moment worden de namen Volkspark en Sterrebos voor beide parken door elkaar gebruikt.

In het Volkspark, dat uiteindelijk de officiële naam is geworden, vind je veel soorten bomen en lage planten. Het is een ideaal park om op zondag met de familie in te wandelen.

Aan de rand van het park is recent een grote treurwilg gesnoeid. Door het warme weer is de wilg op de afgezaagde takken flink uitgelopen.

De foto. Laat in de middag heb ik de kale, geamputeerde boom met nieuwe uitlopers gefotografeerd. De lucht was asgrauw en dat is voor een foto niet ideaal. Ik wilde een silhouetfoto maken. De foto moet dan onderbelicht zijn waardoor een goede tekening tussen lichte en donkere delen ontstaat. De oranje kleur, net als bij de ondergaande zon, ontstaat door de witbalans van de camera te veranderen (het is wat experimenteren). Zelf fotografeer ik in RAW (digitaal negatief) zodat ik deze aanpassing ook later, achter de computer, kon doen.

A4. Schiedam

A4, SchiedamAfgelopen week kwam er weer een nieuwe attractie in de regio bij; hoewel niet iedereen die attractie kan waarderen. De A4, een stukje snelweg van 7 kilometer tussen Delft en Schiedam, is in gebruik gesteld; nu nog alleen richting Delft maar vanaf zondagavond ook richting Schiedam.

De A4 loopt dwars door het natuur- en weidegebied Midden Delfland en langs de bebouwde kom van Vlaardingen en Schiedam. Er was veel verzet tegen de A4; men heeft er dan ook ruim 50 jaar over gedaan om de weg aan te leggen. Om het milieu te ontzien is een deel van de weg verdiept aangelegd; het deel dat op Schiedams grondgebied ligt is uitgevoerd als een landtunnel. Zowel het verdiepte deel als de landtunnel zijn op de foto te zien.

De foto. Soms moet je wat geluk hebben om een mooie plaat te maken. Dat geluk kan je wel een beetje afdwingen door op het weer te letten. Voor natuurfoto’s, maar ook voor foto’s in stedelijk gebied zo als bij de A4, is de lucht essentieel voor de sfeer in de foto. De lucht maakt het verschil tussen een kiekje en een plaatje dat je bij wijze van spreken aan de muur kunt hangen.

Schmidt Zeevis, Rotterdam

Schmidt Zeevis, Rotterdam

De regio is weer een prachtige attractie rijker. Zichtbaar vanaf de A20; net op de grens van Rotterdam en Schiedam, is een gigantisch Bedrijfsgebouw   bedrijfsgebouw neergezet door Schmidt Zeevis. Vorige week is het gebouw officieel door koningin Maxima geopend.
Schmidt Zeevis bestaat al ruim 100 jaar en is ‘de’ visleverancier van alle Nederlandse toprestaurants. Je kunt er overigens ook je eigen harinkje kopen.

Het bedrijfspand van Schmidt Zeevis, dat ontworpen is door de architecten Nico Alsemgeest en Albert Jan Braakman, heeft de vorm van een schip dat aan een binnenhaven ligt afgemeerd.

De foto. Niet alleen het schip moest goed in beeld komen; belangrijk vond ik dat je kunt zien dat het schip ligt aangemeerd op een bedrijventerrein. Daarom ook een stukje van de naastgelegen weg op de foto.

Oude Stadhuis, Schiedam

Oude Stadhuis, SchiedamZo net na het Sinterklaasfeest zijn de voorbereidingen in volle gang om er een sierlijk kerstfeest van te maken. Op meerdere plaatsen in de stad zie je dat de verkoop van ‘echte’ kerstbomen booming is.
Ieder jaar staat er ook een kerstboom, weliswaar gesponsord, op de Grote Markt in Schiedam; naast het Oude Stadhuis. Op 10 december worden de lampjes in de boom door de burgemeester ontstoken. Nu kan je nog even de sfeer van het historische Schiedamse verleden opsnuiven.
Op de foto zie je het Oude Stadhuis, de Sint Janskerk en een deel van het marktplein.

De foto. De Grote Mark is helemaal niet zo groot als de naam doet vermoeden. Het plein met het Oude stadhuis kan je alleen op de foto krijgen met een extreme groothoeklens; 14 mm. in dit geval. De fiets rechts is met opzet in beeld genomen. Het vult de voorgrond en is mooi in lijn met de twee plantenbakken. De verschillende soorten, rond gelegde, bestrating op het plein maken het plaatje af.

Sinterklaas

SinterklaasNog enkele dagen en dan is het Sinterklaas.  Overal zie je mooie etalages, vrolijk versierde winkelstraten en opgeleukte websites. Alleen met de storm vandaag was het niet leuk om voor een sinterklaasfoto naar buiten te gaan.

Niet alleen kinderen zetten hun schoen; ook grote mensen zijn gek op snoepgoed en krijgen soms fotogenieke chocolade sintjes.

De foto. Meerdere sinterklazen op een rijtje. Een tafeltje op ooghoogte, een kleedje er op en indirect geflitst. Het tafeltje staat meer dan een meter van de muur zodat de achtergrond onscherp is.

Feestverlichting Broersveld, Schiedam

Feestverlichtig Broesrveld, SchiedamDecember is de maand van Sinterklaas en kerst. Eind november zijn overal in de winkelstraten de feestversieringen aangebracht.
De facelift van het Broersveld in Schiedam is net voor de feestdagen afgerond; het ziet er allemaal weer piekfijn uit en het is nu ook een feest om door deze straat te lopen.

Het is heerlijk om op een regenachtige dag buiten te zijn om foto’s te maken. Er zijn weinig mensen die door het beeld kunnen lopen en de kleuren, zeker als de verlichting net aan is, zijn warm. Reflecties van de natte straten geven foto’s ook net iets extra’s.
Het is een mooi sfeerbeeld van een regenachtige zondagmiddag in de herfst.

De foto. Op meerdere plaatsen is de verlichting goed te zien. Aan de bomen zitten nog wat blaadjes voor een mooie vulling aan de bovenkant van het beeld. Het bestratingspatroon, bruin met geel, doet mij aan gevallen herfstbladeren denken.

Shwedagon pagode, Yangon, Myanmar

Ħ Ryoma Sakamoto | 44 mm | f 13 | ISO 1600 | 1/50 sec.

Tijdens een rondreis, net na de regentijd, door Myanmar zie je wat dit mooie land heeft te bieden. Heerlijk eten, aardige mensen, boeddha’s, stupa’s en pagodes. Chaotisch en toch gedisciplineerd, alles groen, wel veel fruit maar nauwelijks westerse producten in de winkels.  Het is een geweldig mooi land met een rijke historie en cultuur.

Myanmar is nog een arm land en dat komt mede door de nog niet helemaal opgeheven boycot van het militaire regime. Wij waren er tijdens de eerste verkiezingen in 25 jaar; de NLD-partij van Aung San Suu Kil heeft de verkiezingen met een grote meerderheid gewonnen. Wij zagen de rijen kiezers bij de stemlokalen en waren ook bij de verkiezingsfeesten in Yangon. Hopelijk blijft alles rustig en kan Myanmar zich verder, ook toeristisch, ontwikkelen.

De foto. Een rondreis is altijd een aaneenschakeling van mooie fotomomenten; voor echt mooie foto’s heb je soms wat geluk en een beetje geduld nodig.
Precies tegenover ons hotel lag de Swedagon pagode; het belangrijkste heiligdom van de boeddhisten in Myanmar. Het was zwaar bewolkt; toen de zon onder ging ontstond er een sprookjesachtige sfeer rondom de pagode. Die heb ik op de foto kunnen vastleggen.

Meer foto’s van Myanmar.