Nationale molendagen, Schiedam

Op de nationale molendagen (dit jaar op 8 en 9 mei) zijn de molens fraai versierd en draaien de wieken. Je kunt de molens ook van binnen bekijken waarbij de molenaar uitleg geeft over de werking, de historie en het hedendaagse gebruik. In deze coronaperiode is echter alles een beetje anders en wordt het feestje van de Hollandse molens niet in de molens maar grotendeels online gevierd. Ook in Schiedam.

Op de hoge oude molens in het centrum van Schiedam hangen kleurige vlaggen en de wieken draaien. Je kunt de molenroute wandelen en onderweg, op de net geopende terrasjes, wat eten en drinken.

De foto.  Drie molens (De Vrijheid, De Noord en De Palmboom) achter elkaar aan het water, panden met klassieke stolpgevels aan de kade en een mooie wolkenlucht. Een foto die je nodig hebt moet je meteen maken als de omstandigheden goed zijn. Dat was een dagje eerder want anders had ik nu een regenfoto met een asgrauwe lucht moeten maken.

Eerder maakte ik meer foto’s van de Schiedamse molens.

Kraan en kleuren, Schiedam

Haventerreinen staan bekend als onaantrekkelijk. Loodsen zijn vervallen, containers staan lukraak op de straat, afval waait over je voeten en muren zijn volgespoten met lelijke tags.

Enkele ondernemers in Schiedam laten zien dat het ook anders kan. Op de poort van een logistiek bedrijf, dat met grote kranen schepen lost, is een compositie van kleuren aangebracht. De hele omgeving knapt er van op.

De foto. Alleen een kraan en de beschildering van de poort staan op de foto. De omgeving is buiten het fotokader gelaten waardoor de aandacht alleen op deze twee elementen is gericht. De kleuren van de kraan en de lucht komen volledig in de beschilderde poort terug.

Eerder maakte ik ook foto’s van muur- en poortschilderingen in het gebied rondom de Merwehaven.

Knotwilgen, nieuwe natuur, Vlaardingen

Akkers en weilanden worden gebruikt om de groei van de bevolking en de toename van bedrijvigheid op te vangen. Op akkers zijn zonnepanelen geplaatst en watermolens zijn vervangen door windmolens van ruim 100 meter hoog. Voor de logistieke afhandeling van onze online bestellingen staan grote loodsen in het weiland waar tot voor kort de koeien konden grazen.
Soms zijn weilanden teruggegeven aan de natuur.

Enkele weilanden bij Vlaardingen en Schiedam zijn veranderd in een natuurgebied. Door de voormalige polders lopen wandel- en fietspaden, zijn slootjes en vijvers met door riet begroeide oevers aangelegd en zijn nieuwe bomen geplant. Boerderijen, nu vaak woonboerderijen, en rijtjes knotwilgen herinneren nog aan hoe het was.

De foto. Oude wilgen, die ooit langs een doorgaande polderweg stonden, markeren nu de wandelpaden en fietspaden. Ik heb enkele weken gewacht tot het koolzaad in bloei staat. Vanwege de niet gesnoeide boom tussen het rijtje knotwilgen, is dit een mooie plek voor de foto.

Meer foto’s van de polder.

Grote Muur, China (2004)

In 2004 maakte ik een reis door China en bezocht onder andere het terracottaleger, de panda’s, de verboden stad en de grote muur. De foto’s die ik maakte, het zijn er honderden, waren nog steeds niet gesorteerd en geschikt gemaakt voor mijn web-album. Na vele uren achter de PC is de klus eindelijk af.

De Grote Muur is een ruim 20.000 kilometer lange verdedigingslinie die het keizerrijk moest beschermen tegen vijanden uit het noorden. De muur is gebouwd tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). Delen van de muur zijn eeuwen ouder; de oudste delen zijn van 700 v. Chr.

De foto. De camera, die ik voor deze foto gebruikte, had een resolutie van 2 megapixels. De kwaliteit van de foto’s is niet hoog. Met moderne software en inmiddels wat ervaring met het bewerken van foto’s, is het toch mogelijk om het plaatje een strak uiterlijk te geven.

Meer foto’s van China.

Keien, Strickledepark, Schiedam

De parken van Schiedam hebben ieder hun eigen bijzonderheden. Het Beatrixpark is voor recreatie, met speelweiden, een kinderboerderij, een heemtuin en visvijvers. Het Volkspark (Sterrebos) heeft statige lanen tussen hoge bomen. Het Julianapark is een stedelijke oase met waterpartijen, een muziekkoepel, plantsoenen, kunstobjecten en bijzondere bomen. Het Strickledepark is om te wandelen en te recreëren.

Het Strickledepark, ik onderzoek nog wie of wat Stricklede is of was, ligt tussen de Vlaardingerdijk en de wijk Nieuwland. In het park is een stukje wilde natuur nagebootst dat je eerder in Drenthe dan in Schiedam zou verwachten. Een met riet omzoomd watertje, van net een meter breed, ligt tussen een groenstrook en een bosrand; langs het water liggen keien.

De foto. Door het opnamestandpunt zo te kiezen dat er geen bebouwde omgeving op de foto komt lijkt het alsof je in een andere wereld staat. De narcissen zijn mooi als voorgrond maar horen natuurlijk niet in dit stukje wildernis.

Telmo-Miel, streetart, Overschie

Vanwege krapte op de woningmarkt zoeken projectontwikkelaars en gemeentes constant naar mogelijkheden om nieuwe huizen te bouwen. In de stadscentra en buitenwijken van steden zijn soms nog enkele plekjes open voor kleinschalige nieuwbouw.

In Overschie, net naast vliegveld Zestienhoven dat tegenwoordig Rotterdam The Hague Airport heet, is de bestaande bebouwing uitgebreid met een aantal eengezinswoningen. Op de zijkant van het eerste huis, de entree van het wijkje, staat een prachtige paars-rode muurschildering. Het kunstwerk is aangebracht door het duo Telmo-Miel en heet knuffelen; het is geïnspireerd op de corona pandemie.

De foto. De foto is gemaakt met de muur in de schaduw; dan komen de kleuren en het contrast van de muurschildering beter tot zijn recht.

Meer foto’s van het kunstwerk.
Eerder maakte ik enkele foto’s van ander werk van Telmo Miel.

Overschiese duinen

Overal in het land zijn er initiatieven om de natuur meer terug te brengen in het landschap. In Overschie, een wijk in het noorden van Rotterdam, lijkt dat ook te gebeuren. Er worden over grote afstanden in de polder metershoge duinen aangelegd, waardoor zelfs de polder niet meer zichtbaar is. Maar, het is niet wat het lijkt.

Om de verkeersdrukte op de A20 te verminderen wordt de A16, de snelweg van Breda naar Rotterdam, verlengd en voorbij het vliegveld Zestienhoven aangesloten op de A13. De snelweg komt op een zandlaag te liggen. Bij de geplande viaducten gaat die zandlaag flink de hoogte in; dat zijn de duinen van Overschie.

De foto. De bedoeling was om de zandlaag zo te fotograferen dat het op echte duinen lijkt. Zelfs de rimpeling in het zand, ontstaan door de straffe wind, is aanwezig.

Meer foto’s van de aanleg van de A16.

Werk bij molen De Walvisch, Schiedam

Het toeristenseizoen gaat van start; mogelijk zijn er binnenkort geen coronabeperkingen meer en is het weer tijd voor leuke dingen. Toeristen komen steeds vaker naar Schiedam en gemeente, ondernemers en veel vrijwilligers spelen daar op in. Leerzaam en aangenaam is een stadswandeling; daarbij loop je langs jeneverpakhuizen, koopmanswoningen, de Korenbeurs, het Zakkendragershuisje en de beroemde molens. Je kunt de stad ook bewonderen vanaf een rondvaartboot.

Al een aantal jaren vaart een elektrisch aangedreven open boot, de fluisterboot, door de havens van Schiedam. De route gaat onder andere door de Lange Haven, Nieuwe Haven, Korte Haven en Buitenhaven. Tijdens de vaart zie je alle bijzonderheden van de stad. Na de rondvaart kan je in een van de leuke horecazaakjes iets eten of drinken. Voor het seizoen 2021 wordt de aanlegsteiger van de fluisterboot verplaatst van de Lange Haven naar de Nieuwe Haven; naast museummolen De Walvisch.

De foto. Voor het plaatsen van de steiger liggen de werkboten naast de molen. Door op de juiste plek op de kade te staan heb ik er voor gezorgd dat de molen helemaal vrij staat tegen de blauwe lucht.